Foto: Printscreen/instagram
Gasovod

Foto: Printscreen/instagram

Gasovod , Foto: Profimedia

Gasovod "Severni tok 2", će do kraja 2019. godine udvostručiti kapacitet postojećeg "Severnog toka 1" i omogućiti Rusiju da zaobiđe Ukrajinu

Prema rečima Moraveckog, „eskalacija agresije“ mogla bi da usledi nakon što ukrajinski gasni sistem prestane da igra važnu ulogu za Rusiju.

„Jasan mi je stav nemačke vlade — da je taj gasovod za njih samo još jedan biznis projekat — ali istočno od reke Odre niko u to ne veruje“, istakao je on.

Pročitajte još:

Moravecki je dodao i da „Rusiju ništa neće nakon toga zaustaviti da krene na Kijev, naglasivši da Moskva sva sredstva od prodatog gasa koristi da bi modernizovala sopstvenu vojsku.

„Kapitalisti su toliko pohlepni da bi vam prodali kanap kojim biste ih potom obesili“, zaključio je poljski premijer citirajući Lenjina.

S druge strane Ukrajina takođe najavljuje rat sa Rusijom.

Rusija može da zatvori Azovsko more za ukrajinske brodove, ali to bi moglo da dovede do „velikog rata“ sa Ukrajinom, izjavio je bivši zamenik načelnika Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Igor Romanjenko u svom članku za „Apostrof“.

Međutim, Romanjenko smatra da bi vojni sukob sa Moskvom bio nesvrsishodan za Kijev, jer on neće moći da odgovori ruskoj vojsci. On je dodao da Zapad neće slati trupe u Ukrajinu, jer se plaši da će zbog toga početi Treći svetski rat. Jedina pomoć na koju Kijev može da računa je diplomatska i ekonomska, ističe Romanjenko.

„Vojsku nam neće poslati, jer Zapad ne želi da se ovaj rat proširi na globalni nivo i preraste u Treći svet. On će aktivno pomagati na diplomatskom i ekonomskom frontu i u vojnoj oblasti, ali da se bori za Ukrajinu — to neće“, istakao je on.

Romanjenko je dodao da bi protiv Rusije mogle da budu pooštrene sankcije, ali da sumnja u njihovu efikasnost.

Kijev je više puta optuživao Moskvu za „destabilizaciju“ situacije, ne navodeći pri tome nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Međutim, i Amerikanci imaju svoju računicu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da će SAD nastaviti da sarađuju sa Ukrajinom kako bi zaustavili projekat nemačko-ruskog gasovoda "Severni tok 2", prenose ukrajinski mediji.

"Nastavićemo da sarađujemo kako bi smo zaustavili Severni tok 2, projekat koji podriva ukrajinsku ekonomisku i stratešku bezbednost i koji preti da dodatno ugrozi suverenitet evropskih zemalja koje zavise od ruskog gasa", rekao je Pompeo nakon sastanka sa ukrajinskim šefom diplomatije Pavlom Klimkinom.

Sastanak je održan u Vašingtonu, u okvoru Komisije američko-ukrajinskog strateškog partnerstva, prenela je agencija UNIAN.

"Ne želimo da naši evropski prijatelji postanu plen političke i ekonomske manipulacije kakvu je Rusija pokušava u Ukrajini, zato što je odbacila svoje sovjetske okove", rekao je Pompeo.

Sa druge strane, Nemačka, uz podršku Francuske i Austrije, tvrdi da će novi gasovod osigurati stabilniju i jeftiniju isporuku gasa.

Šta se dešava sa Srbijom?

 

 

Komentari (7)

jurs

18.11.2018 21:08

Jedino će srbija kao i uvijek biti luzer

Mirkica

19.11.2018 05:10

@jurs - Greškom plus

trig

19.11.2018 05:24

@jurs - samo sanjaj,ujak

Vuki

18.11.2018 21:21

Koji je ovo 3. svetski rat, po redu?

nedjo

18.11.2018 22:40

jel moze malo ranije?

Goca

18.11.2018 23:12

A večeras surova i kataklizmična zima. Mozda se posmrzavomo pre trećeg svetskog.

mirkoni

19.11.2018 10:24

brate jel normalan covek moze da pise ovakve gluposti