kidnapovana devojčica
Printscreen youtube
kidnapovana devojčica

Printscreen youtube

kidnapovana devojčica, Foto: Printscreen youtube

Arzo Raja, mlada katolička devojka koju je 44-godišnji musliman kidnapovao, prisilno preobratio na islam i naterao na islamsko venčanje, ima 13, a ne 18 godina, kako je lažno navedeno u izjavi koju su branioci otmičara dali policiji da opravdaju čitavu operaciju, čineći je legalnom.

U ovoj lažnoj izjavi, između ostalog iznuđenoj od mlade devojke, nalazi se i dokaz obmane koja se treba razotkriti kako bi se osudila nezakonitost i brutalnost dela. Kao što je portal Fides saznao, u tom smislu se predstavnici crkve u Karačiju pozabavili slučajem 13-godišnjeg katolika koji je kidnapovana, slučajem koji potresa zajednicu.

Kako su lokalni izvori prijavili agenciji Fides, slučaj koji se dogodio u velikoj metropoli Karači, posebno se tiče katoličke zajednice parohije Svetog Antonija. Arzoina porodica živi u „četvrti 8 grada“, železničke kolonije, u zapadnom delu grada Karačija. Čelnici lokalne Crkve, kao i razni katolici uključeni u politiku i civilno društvo, mobilisali su se da iznesu slučaj i javno ga reše, pozivajući na brzu intervenciju vlasti.

O. Robert Mekkolou, australijski misionar preko 30 godina u Pakistanu, trenutno generalni prokurator Društva sv. Kolumba, komentariše slučaj u intervjuu za Agenciju Fides: "S bolom beležimo ozbiljan i brutalan čin nad nevinom devojkom. Ovakvi slučajevi, uključujući otmicu, prisilno preobraćenje i brak, u Pakistanu su tragično u porastu i uglavnom uključuju mlade hrišćanske i hindu devojke, posebno u provinciji Sind. Verujem da je neophodno aktivirati sva moguća sredstva da se Arzo i sve ostale devojke poput nje, podvrgnute nasilju, spasu. Vlasti moraju da primete fenomen koji je zaista zabrinjavajući i poražavajući za pakistansko društvo, fenomen koji podriva svaki napor za postizanje međureligijske harmonije i podriva neotuđiva prava nemuslimanskih građana “.

Katolička crkva u Karačiju i pakistanske organizacije civilnog društva bore se zajedno sa porodicom devojčice, kako bi spasile Arzo, jer je njena stvarna starost data građanskim izvodom iz matične knjige rođenih, kao i potvrdom o krštenju izdatom od parohije Svetog Antonija, kidnapovanje (lažno definisano kao „čin slobodne volje“), brak sa maloletnicom (prenesen kao punoletna osoba), prelazak na islam (predstavljeno kao „besplatno članstvo“) predstavljaju zločine kažnjive na osnovu flagrantnog kršenja različitih zakona uključujući onu o minimalnoj starosti za zakonski brak.

PROČITAJTE JOŠ: