Ruske sestre Hačaturja
prinstcreen/yotube
Ruske sestre Hačaturja

prinstcreen/yotube

Ruske sestre Hačaturja, Foto: prinstcreen/yotube

 

Ruskim sestrama Hačaturjan, koje su optužene za ubistvo oca, mogli bi uskoro promeniti optužnicu na ‘nužnu samoodbranu’, rekao je njihov advokat Aleksej Paršin, što bi moglo dovesti i do kraja krivičnog progona.

Uveče 27. jula 2018. godine, Mihail Hačaturjan u svoju sobu je, jednu po jednu, pozvao Krestinu, Angelinu i Mariju. Izgrdio ih je jer nisu pravilno očistile stan, a onda ih po očima poprskao suzavcem.

Iste večeri, nakon što je zaspao, tinejdžerke su ušle u njegovu sobu i napale ga nožem, čekićem i suzavcem. Obdukcija je pokazala da su mu zadale smrtonosne povrede glave, prsa i vrata.

Imao je ukupno 30 ubodnih rana.

Tri sestre su odmah nazvale policiju, koja ih je uhapsila na licu mesta, a istraga je ubrzo pokazala da ih je otac poslednje tri godine mučio, držao u zatočeništvu i seksualno napastvovao.

Više od 350.000 ljudi potpisalo je peticiju, kojom su Rusi tražili pravdu za sestre, a to je dovelo i do novog zakona u borbi protiv nasilja u porodici, koji bi trebao stupiti na snagu ove godine.

Aktivisti su tvrdili kako su sestre žrtve, a ne zločinci, jer nisu imale kako potražiti pomoć i zaštitu od oca. Devojke su imale 17, 18 i 19 godina u trenutku ubistva i pretilo im je 20 godina zatvora.

Ali, problem je da u Rusiji ne postoje zakoni koji štite žrtve porodičnog nasilja. Naime, prema zakonskim izmenama iz 2017. godine, prestupniku koji prvi put povredi člana porodice, ali ne dovoljno teško da ga ‘smesti’ u bolnicu, bit će izrečena samo novčana kazna ili pritvor od dve sedmice.

 

U praksi, ruska policija slučajeve porodičnog nasilja tretira kao ‘porodične probleme’ i najčešće ne interveniše.

Advokat je rekao da su tužioci zauzeli stav kako je ubistvo počinjeno u samoodbrani i da istražitelji moraju to prihvatiti, što će značiti dodatne istrage.