Majmun makaki
Wikipedia
Majmun makaki

Wikipedia

Majmun makaki, Foto: Wikipedia

Zvaničnici zoološkog vrta u San Dijegu, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, potvrdili su da je devet majmuna dobilo eksperimentalnu vakcinu protiv kovid-19 pravljenu za životinje nakon izbijanja epidemije među gorilama u tom vrtu, prenosi BBC.

BBC navodi da su četiri orangutana i pet bonoba ušli u istoriju kada su dobili po dve doze vakcine koju je napravila veterinarska farmaceutska kompanija Zoetis.

Među primaocima vakcine je i 28-godišnja ženka orangutana Karen, koja je 1994. bila prvi čovekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu, a iz vrta su saopštili da nijedan od majmuna nije imao lošu reakciju na vakcinu i da su svi dobro.

Osam gorila u ovom zoološkom vrtu postale su prvi veliki majmuni na svetu koji su u januaru imali pozitivan test na kovid-19 i oni se sada oporavljaju, navodi BBC.

Stručnjaci za zaštitu prirode zabrinuti su zbog pretnje kovid-19 velikim majmunima, a najviše za gorile, čija populacija se nalazi na crvenoj listi kritično ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN)

BBC prenosi da gorile sada nisu vakcinisane jer su veterinari ocenili da je njihov imunološki sistem već razvio antitela za borbu protiv virusa.

PROČITAJTE JOŠ: