Jermenija
AP/Tanjug
Jermenija

AP/Tanjug

Jermenija, Foto: AP/Tanjug

Gomila protivnika jermenskog premijera Nikola Pašinjana upala je u zgradu vlade u centru Jerevana, gde se nalazi nekoliko ministarstava, javio je dopisnik Sputnjika.

Opozicija je održala skup u holu u prizemlju i pozvala zvaničnike ministarstva da ne učestvuju na mitingu koji premijer organizuje u ponedeljak. Akcija je trajala nekoliko minuta. Nakon uzvikivanja da traže premijerovu ostavku, demonstranti su napustili zgradu.

Završavamo našu akciju. Cilj nam je bio da pokažemo da možemo da uđemo u bilo koje ministarstvo“, rekao je jedan od učesnika akcije.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jerevanu posle Pašinjanovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“. Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.

Pročitajte i: