Protesti u Hong Kongu
Twitter/Aria Hangyu Chen
Protesti u Hong Kongu, Foto: Twitter/Aria Hangyu Chen

 

* Studenti i učenici srednjih škola stupili su danas u masovne proteste 

* Mirne demonstracije su prerasle u nasilje

* Nemiri u Hong Kongu traju od marta ove godine

Kako najnovija eskalacija građanskih sukoba u Hongkongu utiče na princip "Jedna zemlja, dva sistema", šta demonstranti zapravo žele i koliko je demonstracijama ugrožen ekonomski poredak nekadašnjeg "Zmaja Dalekog istoka"?

Protesti u Hongkongu traju od kraja marta i nema naznaka da će se u skorije vreme okončati, s obzirom na to da su se prvog dana školske godine na proteste digli studenti i učenici srednjih škola. Demonstranti su, takođe, proteklog vikenda blokirali metro i puteve ka aerodromu i ovog puta ne bez nasilja.

Pročitajte još:

Kako je vreme odmicalo, demonstracije protiv usvajanja zakona koji bi omogućio ekstradiciju građana Hongkonga matičnoj Kini poprimali su nove oblike, dok su, istovremeno, zahtevi demonstranata proširivani.

Podigli se đaci 

Srednjoškolci i studenti, tako, protestuju, kako svetski mediji prenose, uzvikujući slogane: "Slobodan Hongkong! Demokratija odmah!".

Prema rečima nekadašnjeg diplomate i dopisnika agencije Tanjug iz Kine Zorana Đorđevića, koji se javio iz Pekinga, u Kini se pomno prate događanja u gradu-državi, koji je, nakon stogodišnje dominacije Velike Britanije, 1999. ujedinjen sa Kinom po principu "Jedna zemlja, dva sistema".

- Uglavnom se smatra da nije pozitivno što se stvari razvijaju u tom pravcu. Recimo, "Kina danas" (kineski dnevnik na engleskom jeziku "China Daily") ocenjuje i zvanično se ovde smatra da su vlada i policija ispravno postupile što su sprečavale takozvano ekstremno nasilje i nerede koji su iz mirnih protesta i demonstracija prerasli u nasilničko ponašanje, koje može da šteti ne samo pravnom sistemu Hongkonga i društvenom miru, nego nanosi i ekonomske štete. Zabrinjavajući je faktor što se sve to razvija u negativnom pravcu, odnosno što sve češće dolazi do ispoljavanja nasilja - konstatuje Đorđević.

Princip "Jedna zemlja, dva sistema" podrazumeva da u Hongkongu vlada politički sistem nasleđen iz vremena dominacije Velike Britanije, za razliku od ostatka zemlje u kojem je još 1949. uspostavljen socijalistički sistem. Prema tom principu, sa Kinom je ujedinjena i bivša portugalska kolonija Makao, a i ujedinjenje sa Tajvanom trebalo bi (ako do njega jednog dana dođe) da bude izvršeno prema istom principu.

Kinezi kreću u tešku misiju, niko nije slutio da će otići tako daleko!

AUTOR: Alo/Sputnjik/V.M. DATUM I VREME: 30.08.2019. 18:18 Nisu otkrili detalje, ali nešto moraju da urade. Kineska vojska, Foto: Youtube/Printscreen * Kina je spremna da posreduje u rešavanju sukoba između Ukrajine i Donbasa * Donbas se sastoji od samoproklamovanih DNR i LNR * Sukob na istoku Ukrajine traje od 2014.

Ispod linije tolerancije

Studentski zahtevi za "više demokratije" i "slobodnim Hongkongom", iako u Hongkongu vlada politički sistem sličan onom u Velikoj Britaniji, i uprkos tome što se Peking ne meša u unutrašnje uređenje Hongkonga, prema Đorđevićevim rečima, postepeno počinju da ugrožavaju osnovne principe na kojima je Hongkong ujedinjen sa Kinom. Postoji bojazan da se ne pojave zahtevi da se Hongkong odvoji od matice, što za Peking predstavlja crvenu liniju preko koje neće preći.

- Kina, kao veoma zainteresovan faktor, ističe da su protesti prešli minimalni granicu i da su otišli ispod linije tolerancije onoga što se podrazumeva pod principom "Jedna zemlja, dva sistema", te da oni predstavljaju težak izazov za pravni i društveni poredak u Hongkongu i da ugrožavaju život, imovinu i bezbednost građana - objašnjava Đorđević.

Pomenuti princip prema kojem su sa maticom ujedinjeni Hongkong i Makao, dodaje on, primer je prema kojem bi i Tajvan u jednom trenutku trebalo da bude ujedinjen sa Kinom.

- Ovo što se događa u Hongkongu sigurno nije dobar primer kako princip "Jedna zemlja, dva sistema" funkcioniše, mada se Kina dosta uzdržava od bilo kakvih akcija u Hongkongu. Ona samo podržava tamošnje vlasti koje nastoje da održe red i da svedu sve u neke pravne okvire - napominje Đorđević.

Optužen je za veleizdaju! Putin i Rusija na nogama! Neće se na tome završiti (FOTO)

AUTOR: Alo/Tanjug/V.M. DATUM I VREME: 28.08.2019. 15:46 Oglasila se i Marija Zaharova. Ukrajinski vojnici, Foto: screenshoot/Youtube Sud u Kijevu je oslobodio ruskog novinara Kirila Višinskog, potvrdila je potrparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. NA POMOLU ISTORIJSKI DOGOVOR! Posle S-400, Putin Erdoganu prodaje još jedno moćno oružje?!

Metroi nadrljali

Sama činjenica da demonstranti pokušavaju da blokiraju saobraćajnice (metro linije, aerodrom, puteve) dosta utiče na dnevne privredne aktivnosti u Hongkongu. Sa druge strane, Đorđević ne misli da protesti mogu da imaju dugoročni uticaj na ekonomiju grada, koji je svojevremeno bio poznat kao jedan od četiri dalekoistočnih ekonomskih zmajeva.

Kao ilustraciju koliko protesti ometaju normalan rad i život grada, Đorđević navodi podatak da je od 90 metro stanica preko 30 oštećeno u pokušajima blokade metro stanica proteklog vikenda.

Teško da će vlasti udovoljiti svim zahtevima demonstranata, jedina namera, prema njegovim rečima, jeste sprečavanje još veće eskalacije nasilja i najbolje bi bilo da se stvari reše bez mešanja sa strane. Na optužbe iz inostranstva, vlasti Hongkonga odgovaraju pitanjem kako bi zapadne zemlje reagovale da je u tolikoj meri ugrožena bezbednost i imovina njihovih građana.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista