Donald Tramp
EPA/Anna Moneymaker
Donald Tramp

EPA/Anna Moneymaker

Donald Tramp, Foto: EPA/Anna Moneymaker

U američkom Senatu su demokrate ovim zaključkom okončale dvodnevno iznošenje dokaza na suđenju za opoziv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. Dok su, istovremeno, naglašavali da su sledbenici bivšeg šefa Bele kuće koji su jurišom na Kongres 6. januara verovali da slede "predsednikova naređenja" da bi zaustavili proglašenje pobede Džoa Bajdena, na scenu su juče stupili Trampovi advokati.

Njihova odbrana se svodila na tvrdnju da se radi o političkom procesu u kome se Trampu, zapravo, osporava pravo na govor u kome, kažu, nije bilo ni traga pozivu na nasilje. Oni tvrde i da je suđenje za opoziv već bivšeg šefa države neustavno.

Poslednjeg dana suđenja demokratski tužioci su kao dokaz upravo isticali javna uputstva koja je Tramp davao pristalicama u nedeljama pre napada i u govoru na sam dan, posle koga se rulja uputila ka Kongresu. Na prikazanim snimcima učesnici upada su objavili da "sve to rade za Trampa". Senator iz Merilenda Džejmi Raskin je ukazivao da je Tramp ohrabrivao i odobravao nasilje demonstranata i ranije.

- Svi ljudi koji su uhapšeni i protiv kojih je podignuta optužnica posle nereda, moraju da odgovaraju za svoje postupke. Njihov lider Donald Tramp, koji ih je podstakao, mora da odgovara takođe - rekla je Dajana Deget, pristalica opoziva.

Suđenje bi moglo da se okonča ovog vikenda, a glasanje održi u ponedeljak. Da bi Tramp bio opozvan potrebni su glasovi dve trećine od 100 senatora. Glasovima 50 demokrata trebalo bi, stoga, da se pridruži 17 republikanaca, što je malo verovatno s obzirom na to da je većina konzervativnih senatora uz Trampa.

Tramp je tokom procesa boravio na Floridi, odakle se nije oglašavao, a ranije je najavio da neće ni da svedoči u Senatu. Ipak, proces za njegov opoziv praćen je visokim merama bezbednosti. Reč je o istorijskom događaju, jer je Tramp jedini američki predsednik protiv koga je dva puta pokrenut opoziv, i to drugi put posle napuštanja Bele kuće. Do sada, međutim, nijedan predsednik SAD nije opozvan u Senatu.

Pročitajte još: