Porodilište
Tanjug
Porodilište

Tanjug

Porodilište, Foto: Tanjug

Juče je CNN Brazil izvestio da brazilska savezna država Amazonas na severu zemlje, nastoji da prebaci najmanje 60 beba iz neonatalnih jedinica za intenzivnu negu, u svom glavnom gradu Manausu, u bolnice u drugim delovima zemlje, navodi britanski Gardijan.

Da li poštujete mere protiv korone?

 

Hitan zahtev za pomoć ostalim vladama saveznih država prati akcija brazilskog vazduhoplovstva koje je počelo evakuaciju pacijenata sa korona virusom iz ovog grada nakon što je došlo do prekida u snabdevanju bolnica kiseonikom u četvrtak ujutro.

Ta nestašica, uzrokovana naglim skokom prijema u bolnice, dovela je medicinsko osoblje u situaciju da se očajnički bore kako bi ručnom ventilacijom spasavali pacijente sa kovid-19, a one koje nisu mogli da se spasu, dobili su morfijum i druge sedative da bi smanjili svoju patnje, piše Gardijan.

Koronavirus u Brazilu

EPA/ Joedson Alves

Koronavirus u Brazilu, Foto: EPA/ Joedson Alves

Juče je poraslo nezadovoljstvo stanovnika u državi i kod lokalnih vlada zbog toga što je malo urađeno da se spreči ono što su medicinski radnici nazvali predviđenom tragedijom,a veliki deo ogorčenja bio je usmeren na brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, koji je više puta umanjivao razmere epidemije i mera za njeno suzbijanje.

Za ovu tešku situaciju u brazilskom gradu Manausu on odgovornost prebacuje na lokalnu vladu i poziva na impičment Vilsona Lime, guvernera Amazonasa.

Manaus je bio i jedan od najviše pogođenih latinoameričkih gradova u prvom talasu epidemije prošlog aprila, a vlasti su tada bile prinuđene da ljude preminule od kovid-19 sahranjuju u masovne grobnice.

BONUS VIDEO:

.