Britanska policija
Shutterstock
Britanska policija, Foto: Shutterstock

Tragedija se dogodila u septembru 2018. godine, a istragom je ustanovljeno da struja u bašti nije lepo sprovedena, kao ni da tabla sa osiguračima nije bila ispravna, zbog čega su se na sudu našli vlasnik kafića, kao i njegov zet električar koji je svojevremeno povezivao instalacije.

Kobnog dana mališan se igrao sa drugarom, kada je u jednom trenutku dotakao metalnu ogradu u momentu kada je bio naslonjen na lampu u bašti. U sledećem trenutku mališana je udarila struja pod visokim naponom i on se samo srušio naočigled roditelja i dečaka sa kojim se igrao.

Iako je brzo prevezen u bolnicu, lekari nisu uspeli da ga reanimiraju. Nakon sat vremena je konstatovana smrt.

Istragom je ustanovljeno i da je kroz neobezbeđene žice išla kradena struja i da nisu bili ispravni ni osigurači. Ove sedmice se pred sudom našao i Kolin Nejlor (73), električar i zet vlasnika lokala, koji je povezivao baštensku rasvetu. Tereti se za ubistvo iz nehata.

Njemu se na teret stavlja i da nije ispoštovao pravila profesije prilikom instalacije i održavanja električnog voda, čime je omogućio da dođe do povrede ili usmrćivanja.

Znao da je zetu struja u lokalu u rasulu, ali je ipak odradio posao?

Sudski veštaci su utvrdili da je na svetlosnoj instalaciji postojalo više "spornih mesta", gde je došlo do prodora vode. Veruje se i da je Nejlor odlučio da zanemari činjenicu da je "neko prčkao" oko razvodne table i kablova, što je ukazivalo i na to da vlasnik, Dejvid Bermen (71) krade električnu energiju, i prihvatio da izvede radove na postavljanju osvetljenja u bašti. On je posao završio tri meseca uoči tragedije.

Bermen je već priznao ubistvo iz nehata i to da je samo tokom prošle godine ukrao struju u iznosu od više hiljada evra.

Tužilac je rekao da postoje brojni dokazi koji ukazuju na to da je i električar počinio ubistvo iz nehata.

- Optuženi je bio veoma nemaran prilikom instalacije strujnog kola i nije kao električar obezbedio da instalacija bude bezbedna. Takođe bio je i upućen u "stanje u objektu", s obzirom na to da je tamo radio duže vreme tokom proleća i leta 2018. godine - istakao je tužilac.

On je izneo detalje tragičnog događaja objašnjavajući da je dečak seo pored sijalice, a potom je pružio rukicu da dohvati metalnu ogradu. U sledećem trenutku došlo je do spoja i struja je prodrmala telo deteta. On je pao na zemlju naočigled drugog dečaka, roditelja i gostiju koji su se zatekli u blizini.

- Iako su svi odmah dotrčali da mu pomognu, dečak je ubrzo po dolasku u bolnicu proglašen mrtvim - istakao je tužilac.

Dečak, Foto: MET Police

Na sudu su izneti dokazi da je Nejlor vršio radove u objektu tokom proleća i leta 2018. godine, te da je zetu i naznačio da ni prethodni radovi, koji su bili vršeni pre njegovog dolaska, nisu bili urađeni po propisima.

Prilikom saslušanja Nejlor, koji radi kao električar 50 godina, je rekao da je po dolasku u lokal prvo bio proverio razvodnu tablu i osigurače i da je "u čuđenju digao obrve" kako je sve povezano.

- Iako je bio svestan opasnosti i rizika, on je nakon razgovora sa vlasnikom lokala odlučio da "neće u to da se meša" - istakao je tužilac dodajući da je istraga pokazala da nigde u objektu nije urađeno uzemljenje, niti su električne instalacije bile sprovedene prema standardima.

Na suđenju je otkriveno i to da su i radnici inspekcije još 2009. godine skrenuli pažnju Bermenu da električne instalacije nisu urađene po standardima. Naknadno ga, navodno, nisu obilazili usled promene zakona i propisa u Velikoj Britaniji. Devet godina kasnije umalo je Bermen nastradao dok je menjao osigurač, jer ga je prodrmala struja, ali kako je prošao sa lakšim povredama, nije reagovao. Nekoliko meseci kasnije sedmogodišnji dečak Harvej je poginuo u njegovoj bašti.

Nejlor je na suđenju negirao krivicu, a očekuje se da će ročište biti nastavljeno sledećeg meseca. Nije poznato kada bi presuda trebalo da bude donesena, niti na koju kaznu bi mogao da bude osuđen.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: