Američka vojska
Tanjug/AP
Američka vojska, Foto: Tanjug/AP

Čuvena japanska novinska agencija Kjodo objavila je, pozivajući se na izvore iz vlade, da su Odbrambene snage Japana postigle tajni dogovor sa američkom vojskom stacioniranom na Okinavi 2015. godine. Prema navodima te agencije, sporazum su postigli tadašnji čelni čovek Odbrambenih snaga Japana, general Kjofumi Ivata i tadašnji komandant američkih snaga na Okinavi, general Lorens Nikolson.

Sporazum je navodno predviđao raspoređivanje amfibijske brigade za brza dejstva japanske vojske u bazu američkih marinaca „Kamp Švab“ na Okinavi, a nisu mu prethodili civilni dogovori i odobrenja.

Kjodo navodi i da je taj plan kasnije odložen, zbog neslaganja sa lokalnim i vlastima u Tokiju oko preseljenja aerodroma koji koriste američki marinci.

Međutim, izvori Kjoda tvrde da japanska vojska još nije odustala od tog plana, naročito zbog blizine Senkaku ostrva u Istočnom kineskom moru, koje kontroliše Japan, a na koje pravo polaže Kina.

Kiši je, zajedno sa svojim novoimenovanim američkim kolegom Lojdom Ostinom, razgovarao, između ostalog i o Senkaku ostrvima i složili su se da ona potpadaju pod američko-japanski odbrambeni sporazum. Kiši je naveo da to znači da bi Amerika branila Japan u slučaju napada na Senkaku ostrva.

„Ne razmatramo raspoređivanje te jedinice niti zajedničku upotrebu te baze. To nije pitanje za Odbrambene snage, već za japanske i američke ministre odbrane i spoljnih poslova. Odbrambene snage razmatraju različite opcije i uzdržao bih se da komentarišem bilo koju od njih“, rekao je japanski ministar odbrane.

Iako čini samo 0,6 odsto teritorije Japana, Okinava je domaćin većini američkih vojnika i objekata koje koriste u Japanu. Prema podacima prefekture Okinava, tu se nalazi oko 25.800 američkih vojnika, kao i 19.000 članova njihovih porodica.

BONUS VIDEO:

 .

Pročitajte: