Da li je ovo POSLEDNJE MESTO na svetu koje je čulo za KOVID-19?

Atol Kure u Tihom okeanu u sklopu Severozapadnih havajskih ostrva mogao bi biti poslednje mesto na svetu koje je "čulo" za pandemiju korona virusa.

Atol Kure
Atol Kure , Foto: Hawaii Dept. of Land and Natura

Reč je o rezervatu za životinje kojim upravlja Odeljenje za zemlju i prirodne resurse države Havaji, a koji je dom za stotine morskih ptica i foka. Na ostrvu ne živi ni jedan čovek, pa uprava svake godine šalje timove volontera i stručnjaka da provere stanje stvari.

Njihov zadatak je briga o ugroženim životinjama, ali i uklanjanje agresivnih biljnih vrsta koje ugrožavaju ekosistem.

Četvoročlana ekipa istraživača otputovala je na Kure u februaru ove godine, a u trenutku kada su vratili – osam meseci kasnije, šokirali su se stanjem u kojem se svet nalazi.

Naime, na ostrvu nisu imali pristup televiziji niti mobilni signal. Pristup internetu bio je veoma ograničen, a njime su se mogli koristiti samo kako bi čitali najnužnije poruke koje su dobijali preko e-maila od prijatelja i porodice.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Kure Atoll (@kureatollconservancy)

.

Dakako, tokom osmomesečnog boravka čuli su za korona virus, ali nisu mogli pojmiti koliko je ta bolest uticala na ceo svet. Pogotovo jer su istraživači po ostrvu hodali bez maski ili bez potrebe za udaljavanjem.

- Između bolesti poput SARS-a i svinjskog gripa, mislio sam ovo je samo sledeća stvar u nizu. Ništa veliko. Mislio sam da će sve proći do trenutka kada se vratimo kući - izjavio je član ekipe Metju Butschek II za CNN.

Pogrešio je.

Iako se tim veselio povratku u civilizaciju i svežoj hrani, šokirali su se novim normalnim, karantinima, nošenjem maski i drugim merama.

Jedinoj osobi iz tima koja nema prebivalište u Sjedinjenim Američkim Državama – Naomi Vorcester iz Novog Zelanda, nedostaje sasvim neočekivana stvar.

- Čudno mi je. Otkako sam se vratila kući nisam primila ni jedan zagrljaj - priznala je Naomi CNN-u.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi