Atol Kure
Hawaii Dept. of Land and Natura
Atol Kure

Hawaii Dept. of Land and Natura

Atol Kure , Foto: Hawaii Dept. of Land and Natura

Reč je o rezervatu za životinje kojim upravlja Odeljenje za zemlju i prirodne resurse države Havaji, a koji je dom za stotine morskih ptica i foka. Na ostrvu ne živi ni jedan čovek, pa uprava svake godine šalje timove volontera i stručnjaka da provere stanje stvari.

Njihov zadatak je briga o ugroženim životinjama, ali i uklanjanje agresivnih biljnih vrsta koje ugrožavaju ekosistem.

Četvoročlana ekipa istraživača otputovala je na Kure u februaru ove godine, a u trenutku kada su vratili – osam meseci kasnije, šokirali su se stanjem u kojem se svet nalazi.

Naime, na ostrvu nisu imali pristup televiziji niti mobilni signal. Pristup internetu bio je veoma ograničen, a njime su se mogli koristiti samo kako bi čitali najnužnije poruke koje su dobijali preko e-maila od prijatelja i porodice.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Kure Atoll (@kureatollconservancy)

.

- Između bolesti poput SARS-a i svinjskog gripa, mislio sam ovo je samo sledeća stvar u nizu. Ništa veliko. Mislio sam da će sve proći do trenutka kada se vratimo kući - izjavio je član ekipe Metju Butschek II za CNN.

Pogrešio je.

Iako se tim veselio povratku u civilizaciju i svežoj hrani, šokirali su se novim normalnim, karantinima, nošenjem maski i drugim merama.

Jedinoj osobi iz tima koja nema prebivalište u Sjedinjenim Američkim Državama – Naomi Vorcester iz Novog Zelanda, nedostaje sasvim neočekivana stvar.

- Čudno mi je. Otkako sam se vratila kući nisam primila ni jedan zagrljaj - priznala je Naomi CNN-u.

Pročitajte još: