IZGUBIĆE SVE AKO BUDE UKLONJEN IMPIČMENTOM Da li će Tramp dobiti penziju od preko 220 hiljada dolara godišnje?!

Penzija i privilegije koje sleduju bivšim predsednicima SAD mogle bi biti uskraćene Trampu ukoliko bude proglašen krivim na suđenju koje sledi.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: EPA/Chris Kleponis

Trenutno, bivši predsednik SAD Donald Tramp ima pravo na godišnju penziju koja iznosi 221.400 dolara godišnje i sve privelgije koje sleduju bivšim predsednicima SAD.

Međutim, moguće je da će sve ovo izgubiti ukoliko bude osuđen na suđenju za impičment koje ga očekuje. Naime, onima čiji se predsednički mandat okonča uklanjanjem kroz proces tzv. impičmenta zakon ne predviđa dobijanje penzije.

Da li mislite da će Tramp biti osuđen na suđenju za impičment?

Ukupan broj glasova: 135

  • Da, sve ide u tom smeru: 42% (57)
  • Ne, jer nije kriv: 58% (78)

Čak iako Tramp na datom suđenju bude proglašen krivim, on tehnički ne može zbog toga biti uklonjen sa mesta predsednika, jer od danas već zvanično više nije predsednik SAD. Stoga bi bilo potrebno dodatno suđenje ne bi li mu bilo ukinuto pravo na penziju.

Takvo naknadno suđenje bi moralo da mu oduzme funkciju "bivšeg predsednika", objašnjava profesor prava sa Univerziteta u Severnoj Karolini.

Bil Klinton i Džordž Buš
Bil Klinton i Džordž Buš, Foto: Tanjug/AP

Pored penzije, ostale privilegije na koje bi Tramp mogao da računa jesu novac za putovanja, kancelarijski prostor, i osoblje, što bi moglo iznositi i preko milion dolara godišnje za bivšeg predsednika. Bivši predsednici Klinton, Buš i Obama godišnje troše po više od pola miliona dolara na kancelarije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi