ČUVENA SRPSKA UMETNICA na meti italijanskih desničara, a problem je nastao zbog - JEDNOG PLAKATA! (FOTO)

Gradonačelnik Trsta traži uklanjanje plakata poznate umetnice zbog implicitne kritike ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija i njegove odluke da zatvori luke za brodove s migrantima. Organizatori poručuju da poster neće biti cenzurisan.

Marina Abramović, Foto: Profimedia

Italijanska desnica oštro se usprotivila posteru, koji je umetnica Marina Abramović osmislila za 50. regatu „Barkolana” u Tršćanskom zalivu, na kojem se vidi kako drži belu zastavu sa natpisom „Svi smo na istom brodu”.

POZADINA UBISTVA POZNATOG BEOGRADSKOG ADVOKATA Miši Ognjanoviću je 15 dana pre ubistva potpisana smrtna presuda, i to zbog ovih poruka!

Desničari su okarakterisali poster Marine Abramović kao „političku propagandu”, a posebno oštro je reagovao zamenik gradonačelnika Trsta Paolo Polidori, inače član ultradesničarske Lige, koji je na Fejsbuku objavio da je „neprihvatljivo, ružno i nemoralno praviti političku propagandu od događaja koja pripada čitavom gradu”.

Polidori je, kako je naveo „Art njuspejper”, uporedio dizajn Abramovićeve sa slikama pokojnog kineskog komunističkog lidera Mao Cedunga.

"A, JE*I GA, BEZ TOGA NE IDE DA..." Ibro iz Amerike poslao pismo zašto se ne vraća u rodnu Bosnu - plakaćete od smeha!

Regata Barkolana, koja se održava od 1969. godine i jedna je od najvažnijih manifestacija te vrste na svetu, tradicionalno angažuje svake godine nekog od svetski poznatih umetnika da dizajnira poster. Dizajn Marine Abramović za jubilarno izdanje „Barkolane”, koje će biti održano od 5. do 14. oktobra, trebalo bi da pošalje univerzalnu poruku o potrebi zaštite životne okoline.

Smatrajući da je poster Abramovićeve implicitna kritika lidera Lige i ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija i njegove nedavne kontroverzne odluke da zatvori italijanske luke za brodove s migrantima, Polidori je zatražio da poster za 50. Barkolanu bude uklonjen ili će, kako je pripretio, gradske vlasti Trsta povući novac predviđen za tu manifestaciju. Kasnije je izjavio i da taj „užasan i pogrešan politički rad neće biti prisutan na teritoriji Trsta”.

Organizatori „Barkolane” su poručili, međutim, da poster Abramovićeve neće biti cenzurisan i da će biti korišćen za nacionalni i internacionalni marketing jubilarne regate.

Prema navodima organizatora, poruka Marine Abramović je da, iako smo na različitim brodovima – kada se takmičimo za najbolje rezultate, plovimo na istoj planeti koju je neophodno da očuvamo i zaštitimo. U tom kontekstu moramo staviti na stranu individualnost i ponašati se kao jedinstvena posada koja učestvuje u regati. Poruka je zapravo da, bilo u sportu, bilo u očuvanju planete ili nekoj drugoj globalnoj akciji, treba da se udružimo i delujemo kao tim.

"POKOJNI DEDA SE POJAVIO I..." Priča mladog malinara nasmejala je ovih dana Srbiju do suza, a i vas će kad pročitate!

Marina Abramović dizajnirala je plakat za 50. Barkolanu u februaru u Milanu, a producirao ga je umetnički direktor te regate Mateo Bartoli.

Centralni događaj „Barkolane” biće održan 14. oktobra, ali već desetak dana ranije počinju prvi od više od 350 događaja najavljenih povodom jubilarne regate.

Prethodno izdanje „Barkolane” bilo je rekordno, učestvovalo je 2.000 registrovanih brodova sa 25.000 članova posade, a trku je posmatralo 300.000 ljudi.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi