Super velika bela ajkula
Twitter/Printscreen
Super velika bela ajkula, Foto: Twitter/Printscreen

 

* Helikopter pod nazivom "Super velika bela ajkula" izgleda kao leteći tanjir

* Predstavljen je na izložbi u kineskom gradu Tjanjinu

* Kineski vojni stručnjaci rekli su da je reč o letelici krajnje eksperimentalnog karaktera

Ako se odluči da bude primenjena u praksi, to se ne može očekivati uskoro. U svakom slučaju, rad na ovom modelu je koristan u smislu razvoja tehnologija letelica u budućnosti, naveli su stručnjaci.

Kurdi beže, spasavaju glave na ramenima (VIDEO)

AUTOR: Alo/Sputnjik/V.M. DATUM I VREME: 12.10.2019. 15:43 Nastao je pakao. Ras el Ajn (Kobane), Foto: Facebook/Printscreen * Snage sirijske opozicije su uz podršku turske vojske zauzele centar grada Ras el Ajn u Siriji * Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da su turska vojska i Sirijska nacionalna armija, koje su vodile ofanzivu na severu Sirije, preuzele kontrolu nad strateški važnim gradom Ras el Ajn * Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9.

Pod imenom "Super velika bela ajkula", letelica slična onim iz naučnofantastičnih filmova, duga je 7,6 metara, a široka 2,85 metara, prenosi RTS.

Pilotska kabina sa dva mesta, smeštena je u sredini prstenaste strukture letelice, koja uz dva turbodžet motora, može da razvije veliku brzinu – i do 650 kilometara na čas. Helikopter je težak šest tona i može leteti na visini do šest hiljada metara.

Prvi let, prototip helikoptera futurističkog dizajna, imaće 2020. godine na manifestaciji "Eršou Kina 2020", u gradu Džuhaj u provinciji Guangdong, na jugu Kine.

Vojni stručnjaci navode da su postignuti velika brzina, i nizak nivo buke, a da će, kada je reč o helikopterima budućnosti, biti potrebno dodatno raditi na njihovom lakšem održavanju i većoj pouzdanosti.

BONUS VIDEO: Sudar na uglu Bulevara kralja Aleksandre i Kumanovske ulice