Papa
EPA
Papa

EPA

Papa, Foto: EPA

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja uputio se u istorijsku posetu Iraku, javile su agencije.

Rojters navodi da je to prva poseta pape Iraku, kao i najrizičnije inostrano putovanje pape Franje od stupanja na čelo crkve 2012. godine.

Navodi se da je jedan od ciljeva papine četvorodnevne posete da apeluje na hrišćane u Iraku, kojih je sve manje u toj zemlji, da ostanu i pomognu u obnovi nakon godina rata i progona.

Hrišćanska zajednica u Iraku čini oko 300.000 ljudi, što je tek jedna petina u odnosu na njihov broj pre američke invazije 2003. godine i brutalnog nasilja islamističkih militanata koje je usledilo nakon toga.

U Iraku su na snazi jake mere bezbednosti, a u centru Bagdada su za doček poglavara Rimokatoličke crkve istaknuti su bilbordi sa likom pape, uz natpis "Svi smo mi braća". Angažovano je dodatnih nekoliko hiljada bezbednosnih službenika.

Irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein rekao je da Iračani s nestrpljenjem dočekuju papinu "poruku mira i tolerancije".

Papa Franja je uoči posete Iraku rekao da ide u mirovno hodočašće posle godina rata i terorizma.

- Dolazim u hodočašće... da bih molio za oproštaj i pomirenje nakon višegodišnjeg rata i terorizma... i dolazim među vas u miru. Želim da vas upoznam, vidim vaša lica, posetim vašu zemlju, drevnu kolevku kulture - rekao je papa u video poruci.

Papa je takođe izrazio želju da se "moli zajedno... sa braćom i sestrama drugih verskih tradicija", navodeći da irački narod smatra kao "jedinstvenu porodicu muslimana, Jevreja i hrišćana".

Papa će u nedelju u Erbilu održati misu, a tokom trodnevne posete će se sastati i sa najvišim šiitskim zvaničnikom u Iraku. Rimokatolički poglavar je insistirao na putovanju uprkos porastu broj zaraženih korona virusom u Iraku i zabrinutosti za njegovu bezbednost.

Papa Franja, međutim, izjavio je ranije da ljudi u Iraku ne smeju ponovo da budu iznevereni, nakon što je njegovom prethodniku Jovanu Pavlu Drugom bila zabranjena poseta toj zemlji 2000. godine.

papa Franja

EPA Rodrigo Sura

papa Franja, Foto: EPA Rodrigo Sura

Neviđene mere bezbednosti

Poseta pape dolazi nakon niza raketnih i bombaških samoubilačkih napada, koji su izazvali strahovanje za njegovu bezbednost. Bezbednosni zvaničnik višeg ranga izjavio je da su bezbednosni službenici obučeni za najgore scenarije, od uličnih obračuna do bombaških i raketnih napada.

Specijalne jedinice iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova i vojska Iraka postaviće poseban bezbednosni kordon oko pape gde god da krene, a dronovi će neprestano nadgledati rute kojima će se kretati. Timovi za eksplozive i antiterorističke jedinice biće u pripravnosti u slučaju otkrivanja bilo kakvih sumnjivih naprava ili izbijanja uličnih sukoba.

Osim toga, okupljanjima u čast posete pape Franje prisustvovaće i prerušeni obaveštajci i službenici državne bezbednosti. Tim tehničara će da ometa ili prekida sumnjive pozive ili radijsku komunikaciju.

Ukupno 10.000 obučenih službenika brinuće se za bezbednost pape.

Osim zabrinutosti zbog mogućeg nasilja, posetu pape dodatno komplikuje nagli porast broja zaraženih virusom korona.

Iračka Vlada uvela je zabranu putovanja između provincija i policijski čas od 20.00 do 5.00 časova radnim danima, a vikendom je uveden celodnevni policijski čas.

Zvaničnik policije istakao je da su ranije uvedene mere olakšale obezbeđivanje zaštite pape Franje tokom posete Iraku.

PROČITAJTE JOŠ: