Avion
Printscreen/Twitter
Avion

Printscreen/Twitter

Avion, Foto: Printscreen/Twitter

"Tokom istrage zabeležene su očigledne sličnosti između letova 302 "Etiopijan erlajnza" i leta 610 "Lajon era" rekla je ministarka Dagmavit Moges na konferenciji za novinare i precizirala da će izveštaj o uzrocima pada aviona u Etiopiji biti objavljeno za 30 dana. Ministarka međutim nije iznela detalje o kojim sličnostima se radi.

PROČITAJ JOŠ:

Audio-snimci iz crne kutije indonežanskog aviona mogli bi da daju precizniji odgovor na pitanje o sličnostima između nesreća dva aviona, piše Skaj njuz. Naime, piloti aviona panično su proučavali priručnik pre nego što se njihov avion srušio. Snimci iz pilotske kabine aviona "Lajom era" ukazuju na to da su se piloti panično pokušavali da shvatiti zašto se nos aviona spušta.

Dva minuta posle poletanja kopilot je obavestio kontrolu leta o “problemu pri upravljanu avionom“. Kapetan je zatim zamolio kopilota da potraži u priručniku šta piše o problemu koji se ukazao na kontrolnoj tabli. Naime, senzori su tokom poslednjih 9 minuta leta pokazivali da avion gubi brzinu (eng. stall) i zato se avion naginjao prema dole.

PREPORUČUJEMO:

Mada se kapetan borio sa tim da podigne avion, senzori su i dalje pogrešno pokazivali gubitak brzine i nije mogao da ispraviti nagib aviona. Istražitelji sada proučavaju zašto je kompjuterski sistem na temelju pogrešnog očitavanja senzora "naredio" avionu da zaroni prema dole i jesu li piloti bili adekvatno istrenirani da se nose sa takvom situacijom.

Etiopija, nesreća, avion

Facebook printscreen

Etiopija, nesreća, avion, Foto: Facebook printscreen

Samo dan ranije pre tragične nesreće avio kompanija je na istom avionu primitila tehničke probleme. Pilot, koji tada nije bio na dužnosti, priskočio je u pomoć kolegama u pilotskoj kabini i zajedničkim naporima su zaustavili rad neispravnog dela sistema. Uspeli su da reše problem i avionu je, posle tehničkog pregleda, odobren daljnji let. Sutradan se avion srušio ubrzo po poeltanju, pri čemu je život izgubilo 189 osoba.

Naime, softver na "boeingovim 737 Max 8" MCAS, automatski spušta nos aviona kada očita da avion leti suviše sporo, strmo ili kada preti opasnost od gubitka brzine.