Emanuel Makron
Tanjug
Emanuel Makron

Tanjug

Emanuel Makron, Foto: Tanjug

 

* "Mobilna baza" prati predsednika na svim njegovim putovanjima

* Predstavlja vezu sa misterioznom salom "Jupiter", koja se nalazi ispod Jelisejske palate

* Nalikuje Putinovom "atomskom koferu"

U Beograd će u ponedeljak u dvodnevnu posetu Srbiji doći predsednik Francuske Emanuel Makron. Makron se nalazi na čelu je jedne od 10 nuklearnih sila u svetu, odnosno država koje poseduju atomsko oružje. Kada je početkom godine, predsednik Rusije Vladimir Putin posetio naš glavni grad, uz njega je non-stop išao specijalac, koji je nosio "atomski koferčić". Makron će na aerodrom "Nikola Tesla" doleteti sa crnom torbom koja se zove "mobilna baza".

Ruski specijalac je prilikom posete ruskog predsednika Srbiji išao iza njega i u ruci držao crni kofer. U pitanju je "atomski koferčić" u kome se nalazi uređaj veze pomoću kojeg ruski predsednik može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama. Putin se ne odvaja od kofera čak ni tokom poseta drugim zemljama.

Vladimir Putin

Tanjug/Pavel Golovkin

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/Pavel Golovkin

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. Ime je dobio po planinskom masivu Kavkaz, koјi se nalazi na granici između Evrope i Aziјe.

Ovaj neizostavni predmet na njegovim putovanjima je ruskom lideru pri ruci u svakom trenutku. Navodno isti kofer poseduju i ministar odbrane i načelnik Generalštaba. Generalštab dobija signal i inicira napad na osnovu autorizacije kodova za lansiranje nuklearnog arsenala.

Sličan sistem veza koristi i francuski predsednik. Naime, u Francuskoj nuklearna aktovka ne postoji zvanično. Crna torba koja se zove "mobilna baza" prati predsednika na svim njegovim putovanjima, ali nije posebno posvećena nuklearnoj sili, već predstavlja vezu sa misterioznom salom "Jupiter", koja se nalazi ispod Jelisejske palate.

Protivavionsko sklonište je izgrađeno za predsednika Alberta Lebruna ispod istočnog krila Jelisejske palate 1940. godine tokom Drugog svetskog rata.

Pročitajte još:

Godine 1978, predsednik Valeri Žiskar d’Esten je osnovao Komandni centar Jupiter, kao mesto odakle se komanduje francuskim nuklearnim snagama. Sala je povezana sa operativnim štabovima vojski, a predsednik joj može pristupiti iz svojih privatnih odaja kroz stražnje stepenište.

Ovaj centar uključuje nekoliko kancelarija (uključujući i jednu za predsednika), sobu za sastanke i sistem za aktiviranje nuklearnih snaga. U njemu postoji i sigurnosna soba, koju je nemoguće prisluškivati.

Emanuel Makron

Tanjug

Emanuel Makron, Foto: Tanjug

 

Ova sala omogućava predsedniku i njegovom osoblju da prežive tamo nekoliko nedelja u slučaju rata, a može izdržati nuklearni napad.

Njen položaj je 70 metara pod zemljom i površine 280 kvadrata i opremljen je sredstvima za komunikaciju i zaštitu kako bi predsednik Francuske i njegovi savetnici mogli upravljati kriznim situacijama i biti u mogućnosti da ostanu u kontaktu uz sve okolnosti sa drugim vladinim organima, vojnim komandnim centrima i stranim vladama.

Pod predsedništvom Emanuela Makrona, iz ovog komandnog mesta je narađenoučešće francuskog vojnika u vojnoj operaciji u Siriji.

Inauguracija novoizabranog predsednika Francuske uključuje "prezentaciju položaja" nuklearnih snaga u Jupiteru. Tako je bilo i u slučaju Makrona, kada mu je prethodnik Fransoa Oland predstavio komandnu salu i sistem za aktiviranje snaga za nuklearno odvraćanje.