Američka policija
printscreen/twitter
Američka policija

printscreen/twitter

Američka policija, Foto: printscreen/twitter

Uzbunjivač iz Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD Filip Henej pronađen je mrtav kraj svog vozila u Kaliforniji.

Filip, koji je 2016. godine objavio da mu je Ministarstvo, koje je vodila Obamina administracija, naredilo da uništi ili izmeni fajlove u kojima se navodi koje su poznate ličnosti povezane sa terorističkim grupama. Henej je tada rekao da bi nekoliko terorističkih napada u SAD bilo sprečeno da ti fajlovi nisu uništeni ili izmenjeni.

Telo Filipa Haneja pronađeno je kraj njegovog automobila koji je pronađen na oko 60 kilometara od Sakramenta, prenose američki mediji.

Prema prvim informacijama, Hanej je upucan.

- Na telu je pronađena jedna prostrelna rana, veruje se da je pucao sam u sebe - rekao je izvor iz policije, navodeći da je pištolj pronađen kraj tela.

Hanej, koji je bio žestoki kritičar bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, svedočio je u Senatu da je Obama odgovoran što su obrisani obaveštajni podaci koji su prikupljani godinama radi "političke korektnosti". On je rekao da će sada, nakon što su obrisani podaci iz baza organizacija za nacionalnu bezbednost, biti veoma teško da se "povežu ključne osobe i momenti".

- Pre terorističkog napada koji se dogodio na Božić, tačnije početkom novembra 2009. godine, moji nadređeni u Ministarstvu su mi rekli da obrišem ili izmenim nekoliko stotina fajlova u kojima je otkriveno koji pojedinci su povezani sa islamističkim terorističkim gruapama. Verujem da bi mnogi napadi bili osujećeni da nam je 2009. bilo dozvoljeno da radimo naš posao - napisao je svojevremeno Hanej.

Hanej je u Ministarstvu punih 15 godina. U penziju je otišao 2015. godine, a nakon toga je obelodanio da mu je bilo naređeno da obriše ključne podatke.