Venecuela
Tanjug/AP
Venecuela

Tanjug/AP

Venecuela, Foto: Tanjug/AP

Veza između samoproglašenog prelaznog predsednika Venecuele Huana Gvaida i Srbije, gde je, prema tvrdnjama venecuelanskog ambasadora u Rusiji Karlosa Farije Tortose, Gvaido obučavan - jeste osnivač "Otpora" Srđa Popović i njegova organizacija "Kanvas".

PROČITAJ JOŠ:

Tortosa je, kako prenose ruski mediji, rekao da je Gvaida pre deset godina vrbovao Vašington i da je poslat u Srbiju "da uči". Ambasador nije iznosio detalje o tom navodnom angažmanu, ali je još Madurov prethodnik, sada pokojni predsednik Venecuele Ugo Čaves, tvrdio da je opozicija u toj zemlji povezana sa bivšim liderima srpskog "Otpora".

Nikolas Maduro

AP Photo/Ariana Cubillos

Nikolas Maduro, Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Venecuela je na sajtu "Kanvasa", organizacije koju je Popović osnovao posle rušenja režima Slobodana Miloševića, i koja se bavi obukom aktivista za "mirne revolucije" širom sveta, navedena kao oblast u kojoj deluju. Citirana je i Čavesova izjava u kojoj "Otpor" naziva glavnim proizvođačem nevolja u Venecueli.

Popović je prošle godine, zajedno sa kolegom iz "Otpora" i "Kanvasa" Slobodanom Đinovićem, objavio tekst pod nazivom "Nacrt za spasavanje Venecuele".

PREPORUČUJEMO:

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se "Kanvas" već godinama pominje u vezi sa obojenim revolucijama širom sveta:

- To može da bude veliki problem za Srbiju, jer je dovodi u vezu sa rušenjem režima u prijateljskim zemljama kao što je Venecuela, čije vlasti nisu priznale Kosovo. Prosečnom čitaocu u tim zemljama svakako nije lako da razluči da li je u to umešana država Srbija ili neka nevladina organizacija iz naše zemlje. Zato treba što pre doneti zakon kojim bi se zabranilo da organizacije iz Srbije učestvuju u rušenju režima u stranim zemljama.

Venecuela

Tanjug/AP

Venecuela, Foto: Tanjug/AP

Američki novinari Den Koen i Maks Blumental nedavno su objavili tekst u kojem pišu da je još 2005. pokrenut program rušenja venecuelanske vlasti, koju je tada predvodio Ugo Čaves. U okviru tog programa, navodno, petorica studentskih lidera poslata su u Beograd na "obuku za ustanak". Obuku je organizovao "Kanvas", koji, prema navodima dvojice novinara, finansira Nacionalna fondacija za demokratiju, koja je, kako tvrde, glavna poluga CIA za zadatke promene stranih režima. Navodi se da je "Kanvas" nastao iz "Otpora", koji se takođe, prema tvrdnjama autora, oslanjao na finansiranje novcem CIA.

"Kanvas" se sledeći put pojavljuje u priči kao navodni organizator tajnog petodnevnog treninga organizovanog u hotelu "Fijesta meksikana" u Meksiko Sitiju novembra 2010. godine. Pozivajući se na elektronsku poštu koju su presrele venecuelanske bezbednosne službe, tadašnji ministar pravde Venecuele Miguel Rodrigez Tores, tvrdio je da je među polaznicima te obuke bio i Gvaido. Navodno tada je osmišljen plan rušenja vlasti "stvaranjem haosa na ulicama".

Huan Gvaido

EPA/Leonardo Munoz

Huan Gvaido, Foto: EPA/Leonardo Munoz

Srđa Popović nije u sredu odgovorio na pitanje "Novosti" o svom angažmanu u Venecueli, ali u ranijim izjavama on nije krio svoje veze sa Gvaidom. Iako nije govorio o detaljima, naveo je da su on i Gvaido prijatelji i da bi učinio sve da mu pomogne u borbi protiv "režima koji više ni vojska ne može da odbrani od sopstvenih građana zato što žive na ivici egzistencije u zemlji sa ogromnim prirodnim bogatstvima".

Šaka - simbol

Veza između "Otpora" i venecuelanske opozicije vidljiva je i na nivou simbola. Tako se na ulicama Venecuele mogu videti transparenti sa simbolom raširene šake, koji podsećaju na stisnutu pesnicu "Otpora". Prati ih i natpis "Otpor Venecuela" na španskom jeziku.

Dačić: Ne menjamo stav o Maduru

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u sredu da Srbija neće promeniti svoju poziciju prema Venecueli, kao ni stav prema predsedniku te zemlje Nikolasu Maduru:

- Naš zvaničan stav jeste da je Venecuela prijateljska zemlja, da se ne mešamo u njihove unutrašnje odnose i stvari. Kod nas nema nikakvih inicijativa za promenu našeg stava u smislu da ne priznajemo Madura - rekao je Dačić na skupštinskom Odboru za spoljne poslove, i naveo da bi sledeće nedelje u Srbiju trebalo da dođe zamenik šefa diplomatije Venecuele.