Napad Pariz policija
Tanjug/AP
Napad Pariz policija, Foto: Tanjug/AP

Napadač je preminuo nakon što ga je upucala policija. Profesoru je kuhinjskim nožem odrubio glavu na ulici usred bela dana. Zločin se dogodio na javnom mestu u blizini škole, a svedoci su naveli da je tokom ubistva Abdulah vikao "Alahu Akbar" ili "Bog je veliki".

Policajci su stigli na lice mesta zbog sumnjivog muškarca, koji se kretao oko škole kako navodi francuska agencija Frans pres. Po dolasku su pronašli mrtvog muškarca, nakon čega su locirali napadača, koji je odbio da se preda. Pretio im je oružjem koje je ličilo na nož pa su policajci otvorili vatru i ubili ga.

Profesor Semjuel je, inače, brinuo za svoj život nakon što je primio pretnje smrću, tvrdi njegov kolega.

- Samuel je razljutio neke roditelje pokazujući deci sliku golog proroka Muhameda tokom predavanja o slobodi govora. Nakon toga je počeo da prima pretnje - rekao je njegov kolega iz škole.

Francuski predsednik Emanuel Makron odmah je stigao na mesto događaja. Zločin je okarakterisao kao "islamistički teroristički napad". I državno tužilaštvo za slučajeve terorizma objavilo je da je otvorilo istragu za "ubistvo povezano s terorizmom" i za "zločinačko udruživanje radi počinjenja terorističkog čina".

Ubistvo je napad na francusku naciju, rekao je ministar prosvete na Twitteru.

- Naše jedinstvo i naša odlučnost jedini su odgovor na strahotu islamističkog terorizma - napisao je.

U Narodnoj skupštini poslanici su ustali i tako odali počast profesoru osudivši "gnusan napad".

Pročitajte još: