Mesto ubistva devojke
Youtube/Printscreen
Mesto ubistva devojke

Youtube/Printscreen

Mesto ubistva devojke, Foto: Youtube/Printscreen

Četiri muškarca optužena za silovanje, ubistvo i spaljivanje leša veterinarke čiji se skuter pokvario, ubijeni su u Indiji. Policija kaže da su muškarce odveli na mesto zločina kada su oni pokušali da pobegnu.

Muškarci su pokušali bezuspešno da otmu oružje policajcima, a potom su likvidirani. Narod je proslavio pobedu policijaca obasipajući ih cvećem dok su proslavljali likvidaciju bande silovatelja.

Muškarci, koji su bili u pritvoru nedelju dana, upucani su rano jutros, dok su pokušavali da pobegnu tokom obilaska mesta zločina i rekonstrukcije istog u južnoindijskom gradu Hajderabadu, saopštila je policija.

- Ubijeni su u unakrsnoj vatri, kada su pokušali da izvuku oružje iz ruku čuvara, koji su ih upucali - rekao je za AFP zamenik komesara policije Prakaš Redi.

Četvorica ubijenih optužena su za silovanje, ubistvo i spaljivanje tela devojke, 27-godišnje veterinarke, koja je u novembru parkirala svoj skuter na prometnoj magistrali.

Muškarci su skinuli gumu sa njenog skutera i odveli je na parking kamiona uz obećanje da će popraviti skuter, navodi policija. Oni su je potom silovali i ubili pre nego što su zapalili telo ispod izolovanog mosta.

Žena, koja se ne može imenovati iz pravnih razloga, pozvala je sestru obavestivši je da se plaši muškaraca koji su joj ponudili pomoć pre nego što joj se telefon isključio.

Slučaj je izazvao široke demonstracije i pozive na brzu i oštru pravdu, pri čemu su društvene mreže preplavili zahtevi da se oni kazne smrću. Ubrzo nakon hapšenja stotine demonstranata su takođe pokušale da napadnu policijsku stanicu u Hajderabadu, gde su bila četvorica optuženih.

Na jednoj od demonstracija u Delhiju, neke žene su držale mačeve, dok je u parlamentu jedan poslanik pozvao muškarce da linčuju silovatelje, a drugi da se silovatelji kastriraju.

Nekoliko stotina ljudi pojurilo je u petak na mesto likvidacije muškaraca, bacajući petarde da proslave i obasipajući policiju cvetnim laticama.

Sestra žrtve takođe je pozdravila ubistva.

- Srećna sam što su četvorica optuženih ubijena u jednom cugu. Ovaj incident će biti primer. Zahvaljujem se policiji i medijima na podršci - izjavila je sestra nesrećne devojke za lokalnu televizijsku stanicu.

Bilo je i drugih izveštaja o ljudima koji su proslavili likvidaciju silovatelja iz više delova zemlje.

Međutim, aktivisti za prava optužili su vladu da koristi "proizvoljno nasilje" kako bi izbegla odgovornost.

Policija u Indiji često je optuživana da koristi vanpravna ubistva kako bi zaobišla sudski postupak, često kroz zataškavanje neupadljivih istraga ili kroz ublažavanje besa javnosti.

- To je apsolutno neprihvatljivo - rekla je advokat i aktivistkinja Vrinda Grover za AFP.

- Mora postojati odgovornost policije. Umesto istrage i krivičnog gonjenja država čini ubistva kako bi odvratila pažnju javnosti i izbegla odgovornost - rekla je ona.

U Indiji je tokom 2017. prijavljeno više od 33.000 silovanja, prema poslednjim vladinim podacima, ali ogroman broj ih se i dalje prijavljuje, kažu stručnjaci.

U isto vreme, veliki je zaostatak sa sudskim slučajeva u izuzetno neefikasnom indijskom krivičnom pravosuđu što znači da mnoge žrtve godinama čekaju da njihovi napadači budu osuđeni.

Komentari (2)

dve Indije

07.12.2019 09:32

raduje nas sto su ove svinje ubijene.

SasaS

10.12.2019 10:41

Eto vidite kako se to radi. Pravda zadovoljena.