Duh, horor, strah
Profimedia
Hajnrih Himler

Wikipedia

Hajnrih Himler, Foto: Wikipedia

Gudrund Burvic-Himler, koja je bila među poznatima pristalicama ekstremne desnice posle Drugog svetskog rata, radila je kao sekretarica od 1961. do 1963. godine za nemačku obaveštajnu agenciju, potvrdili je ta agencijai dodala da obično ne komentariše lične stvari, ali da je potvrda da je Burvic-Himler tamo radila, deo napora da bude otvorena o vezama s nacistima u prošlosti.

Burvic-Himler radila je u BND kada je službu vodio Rajnhard Gelen, kontroverzni nemački general iz Drugog svetskog rata. On je posle rata radio i za o američke obaveštajce, zapošljavajući kao špijune bivše vojnike i naciste.

Vest je objavljena istovremeno kada i informacija da je Burvic-Himler umrla u maju u 89. godini. Uzrok njene smrti nije objavljen.

Gudrun Burvic-Himler je imala 14 godina kada je ostala bez oca (ubio se 23. maja 1945 popivši pilulu cijanida, dok je bio u britanskom zarobljeništvu), a za razliku od većine dece očeva koji su služili Hitleru na visokoj hijerahijskoj lestvici, ona se svog nije odrekla.

Gudrun, poznata i kao “princeza nacizma” do kraja života je negirala Holokaust i tvrdila da je njen otac bio “dobar čovek”.

Pre više od sedam decenija upravo je ona pisala o “predivnom provodu u Dahau”, kampu smrti, gde je došla u posetu ocu, a i u posleratnim godinama je bila veliki zagovarač ideologije nacizma, a brojni neonacisti poštovali su je skoro kao božanstvo.

Komentari (1)

Radaše

01.07.2018 04:48

To da je bio u britanskom zarobljeništvu, otpada. A ostalo nije ništa čudno.