Korona
Tanjug
Foto: Tanjug

Džejšri K. Ajer, direktorka holandske fondacije "Access to Medicine Foundation", neprofitne organizacije koju finansiraju Velika Britanija, holandska vlada i drugi, istakla je izbijanje virusa Nipa u Kini sa stopom smrtnosti do 75 odsto kao potencijalno sledeći veliki rizik od pandemije.

"Nipa virus je još jedna zarazna bolest koja izaziva veliku zabrinutost. Mogao bi da se raspline svakog trenutka. Sledeća pandemija mogla bi da bude infekcija otporna na lekove", rekla je ona.

Nipa može da izazove ozbiljne respiratorne probleme i encefalitis, upalno stanje mozga, a ima stopu smrtnosti od 40 do 75 odsto, zavisno od mesta izbijanje epidemije. Voćni slepi miševi, poznati i kao leteće lisice, njegov su prirodni domaćin. Epidemija u Bangladešu u Indiji najverovatnije je povezana sa ispijanjem soka od kore drveta urme.

Da li ste se vakcinisali protiv virusa korona?

 

To je samo jedna od 10 zaraznih bolesti od ukupno 16 koje je Svetska zdravstvena organizacija identifikovala kao najveći rizik za javno zdravlje, za koje u farmaceutskim kompanijama postoji nula projekata, tvrdi se u izveštaju fondacije.

Između ostalog, pod ove bolesti ubrajaju se i RFV virus, uobičajen u supsaharskoj Africi (južno od Sahare), zajedno sa Mersom i Sarsom - respiratornim bolestima koje su uzrokovane korona virusima i imaju daleko veće stope smrtnosti od kovida-19, ali se teže šire, piše "Gardijan".

Od 16 patogena koje je SZO identifikovala kao najveći rizik samo šest se trenutno istražuje

U međuvremenu u razvoju su četiri sredstva za suzbijanje virusa čikungunja koji se prenosi komarcima i koji se poslednjih godina brzo raširio Amerikom, Afirkom i Indijom: vakcina, lek, dijagnostički alat i insekticidni sprej koji deluje i na virus Zika i denga virus.

Izveštaj kaže da, uprkos godinama upozoravanja da će novi korona virusi verovatno prouzrokovati globalnu zdravstvenu opasnost, farmaceutska industrija, ali i društvo u celini, nisu bili pripremljeni za pandemiju kovida-19.

Pre izbijanja kovida-19 nije bilo projekata o bolestima koje izazivaju korona virusi, ali kada se sve pretvorilo u globalnu pandemiju, industrija je za nekoliko meseci uspela da razvije nekoliko vakcina. Ukupno je odobreno ili je u razvoju čak 63 vakcina i lekova protiv kovida-19.

Da li ćemo svedočiti pandemiji antimikrobne rezistencije?

Preporučujemo:

Antimikrobna rezistencija (AMR) - pojava superbakterija otpornih na lekove, delom zbog nedostatka antibiotika u zemljama sa niskim prihodima - takođe predstavlja ozbiljan rizik.

"Što se tuče AMR, imamo antibiotike koji i dalje deluju, ali vreme da razvijemo zamene ističe. Tuberkuloza, za koju smo nekada verovali da bi mogla da se iskoreni, postaje raširena u nekim zajednicama zbog sojeva otpornih na više lekova", istakla je Ajer.

Ona je upozorila da je "AMR pandemija", pri kojoj su patogeni otporni na lekove, nije nezamisliva - ona je neizbežna ukoliko se farmaceutska industrija ozbiljno ne obaveže na zadatak razvijanja zamenskih antibiotika.

Izveštaj fondacije obuhvatio je 20 glavnih kompanija za lekove i dostupnost njihovih lekova za 82 bolesti u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Kompanije ulažu napore u razvoj novih lekova, ali i dalje su fokusirane na puno postojećih bolesti - HIV, tuberkolozu, malariju, karcinome i kovid-19.

Trenutno, veliki broj lekova uopšte ne stiže u zemlje s niskim i srednjim prihodima, čak ni godinama nakon lansiranja. Od 154 analizirana proizvoda otprilike 64 nije obuhvaćena bilo kojom vrstom strategije - nema pravične cene, davanja licence ili donacija ni u jednoj od 106 ispitanih zemalja.

Ajer je najavila da će u februaru pokrenuti virtuelni obilazak u kome će upozoriti investitore u farmaceutske kompanije da izvrše pritisak na njih kako bi se to promenilo.

Ema Valmslej, dirketorka britanske farmaceutske kompanije GSK, jedne od najvećih kada je reč o prihodovanju, rekla je da su "posvećeni poboljšanju istraživanja, pristupu i razvoju novih lekova i vakcina za globalne zdravstvene bolesti, sa akcentom na HIV, tuberkolozu i malariju, buduće pandemije i antimikrobnu rezistenciju".

BONUS VIDEO

Pročitajte još: