Čeka se Putinov odgovor, uzvratiće duplo gore!
alo.rs
Vladimir Putin
Vladimir Putin , Foto: Tanjug

Ističe se da su sankcije uvedene zbog toga što je „Ruska Federacija upotrebila hemijsko oružje protiv svojih građana". S tim u vezi, naglašava se u saopštenju, SAD će u roku od 15 dana, koliko je potrebno da se obavesti Kongres, uvesti ograničenja na „davanje kredita ili druge finansijske pomoći od strane SAD".

U saopštenju Stejt departmenta se objašnjava da će zabrana podrazumevati davanje Rusiji bilo kakvih kredita, kreditnih garancija ili druge finansijske pomoći od strane bilo kog resora, uprave ili strukture američke vlade, uključujući i Izvozno-uvoznu banku SAD.

U pismenom saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena navodi se da SAD unose Rusiju na spisak zemalja kojima uskraćuju izvoz odbrambenih tehnologija, dok će u svemirskoj sferi biti napravljeni određeni izuzeci.

- Stejt department će uneti izmene u odeljak 126.1 odredbe o međunarodnoj trgovini oružjem, unoseći Rusiju na spisak zemalja protiv kojih će važiti politika zabrane izvoza odbrambenih proizvoda i odbrambenih usluga. Izvoz iz SAD u cilju podrške komercijalnoj saradnji u svemiru će biti ograničen nakon šestomesečnog prelaznog perioda - saopštio je Blinken.

Prema njegovim rečima, „određeni izuzeci" od uvedenih sankcija na „izvoz u Rusiju" biće napravljeni „u cilju podrške vladinoj (to jeste međudržavnoj) saradnji u svemiru".

Podsetimo, danas je Amerika uvela sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim. SAD su pooštrile ograničenja na izvoz u Rusiju i na crnu listu unele 14 institucija. Nešto ranije i Brisel je uveo nove sankcije Rusiji zbog Navaljnog.

Pročitajte još: