Marinaleda
youtube printscreen
Marinaleda

youtube printscreen

Marinaleda, Foto: youtube printscreen

Marinaleda je mali grad u Andaluziji, na samom jugu Španije.

Stanovnici Marinalede bez ustručavanja izražavaju svoja politička uverenja. U gradu nema blještavih reklama i oglasa, a zidove i ulice krase grafiti sa porukama podrške i solidarnosti zemljama kao što su Kuba i Venecuela.

Marinaleda, Španija

youtube printscreen

Marinaleda, Španija, Foto: youtube printscreen

Jednom mesečno u gradu se obeležava tzv. "crvena nedelja", kada neko na sastanku iznese ideju o tome kako bi grad mogao postati još bolji ili lepši. Ako ideja bude prihvaćena, volonteri obave taj posao. Nekad je reč o čišćenju ulica ili o popravkama na kućama. Grad ima i svoju televiziju i radio-kanale, policija ne postoji, a nema ni kriminala.

Pročitajte još:

U gradu stanovnici sami sebi grade kuće, a pravo na gradnju dobija svaki stanovnik koji je najmanje dve godine proveo kao registrovani stanovnik Marinalede. Tada od lokalnih vlasti dobija materijal potreban za izgradnju kuće, a tek nakon što je izgradi, počinje plaćati 15 evra mesečno vladi kako bi se refundirali troškovi korišćenog materijala. Osim toga, vlasti u pomoć šalju i profesionalne građevinare i arhitekte, koji pomažu u izgradnji. Međutim, jednom izgrađene kuće se ne mogu prodati, čime se sprečava mogućnost profitiranja.

Gradonačelnik Marinalede je iskoristio svoj imunitet kako bi učestvovao u velikim akcijama krađe hrane iz supermarketa koju su potom delili siromašnima, napominjući da je sramotno to što 30 odsto stanovnika Andaluzije nema za hleb dok se istovremeno hrana u supermarketima baca.

Marinaleda, Španija

youtube printscreen

Marinaleda, Španija, Foto: youtube printscreen

Gradić koji svojim poretkom i borbom protiv kapitalizma privlači pažnju mnogih, takođe mnogima predstavlja i savršeno mesto za život. Tako je navala za useljenje tolika da je uvedena čak i lista čekanja.