Sergiev Posad
Printscreen/Youtube
Bazilika Svetog Petra, Vatikan

Profimedia

Bazilika Svetog Petra, Vatikan, Foto: Profimedia

Namera je da se taj grad pretvori u "glavni grad pravoslavlja", objavio je ruski sajt Vedomosti.

Sergijev Posad je mesto gde se nalazi manastir Trojice - Sergijeva lavra, koji se smatra duhovnim centrom Ruske pravoslavne crkve. Početkom godine crkva je zatražila od ruskog predsednika Vladimira Putina da podrži taj projekat, prenosi Blic.

Pročitajte još:

Manastir je 1345. godine osnovao jedan od najslavljenijih ruskih svetaca, sveti Sergije Radonješki, koji je sagradio drvenu crkvu u čast Svetom Trojstvu na brdu Makovec. Status lavre, odnosno manastirskog naselja, ovaj manastir je stekao 1744. godine.

Sergiev Posad

Printscreen/Youtube

Sergiev Posad / Vatikan Pravoslavlja, Foto: Printscreen/Youtube

Crkva sada planira da oko manastira izgradi veliki kompleks zgrada, navodi se u dokumentu od 300 stranica, a kao inspiracije za ovaj projekat su navedeni Vatikan, Jerusalim i Meka.

Strategija poziva na restruktuisanje Sergijeva Posada, deleći ga na duhovne, stambene i upravne okruge.

Gradonačelnik Mihail Tokarev procenio je da će projekat koštati oko 140 milijardi rubalja (dve milijarde dolara) i da će zauzeti jednu trećinu centra grada, a u njemu bi trebalo da se nalaze muzeji, kulturni centri, teološka biblioteka, hotel, visoki crkveni sud, medicinski centar i pravoslavni medijski centar.

Pravoslavlje, crkva, vera, molitva

Alo!/Dejan Briza

U dokumentu se navodi, da prokejat poziva na izgradnju novog autoputa, transportnog čvorišta i novog aerodroma za smeštaj turista.