Koronavirus se širi u sve više zemalja
Tanjug / AP
Koronavirus se širi u sve više zemalja

Tanjug / AP

Koronavirus se širi u sve više zemalja, Foto: Tanjug / AP

Globalna ograničenja dramatično se povećavaju usled sve većeg izbijanja koronavirusa, a američki zvaničnici apeluju na Amerikance u inostranstvu da se vrate kući ili da se pripreme za utočište i cela država Kalifornija krene u efektno zatvaranje.

Evo nekih značajnih dešavanja:

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa i potvrđeni slučajevi i dalje raste u Španiji i Iranu. U Italiji je broj umrlih u četvrtak porastao na 3.405 - najviši nivo na svetu. Italijanskim mrtvačnicama sada nema prostora

Vlada Kalifornije Gavin Nevsom naredila je 40 miliona stanovnika njegove države da ostanu kod kuće osim osnovnih aktivnosti. To je najdramatičnija mera do sada preduzeta u Sjedinjenim Državama, gde su se potvrđeni slučajevi udvostručili u samo dva dana, delom i zbog povećanog testiranja.

Rok za podnošenje poreza za SAD pomaknut je nazad od 15. aprila do 15. jula. „Svi poreski obveznici i preduzeća će imati ovo dodatno vreme za podnošenje i uplatu plaćanja bez kamata ili penala“, izjavio je na Tvitteru ministar finansija Steven Mnuchin.

Više od 245.000 slučajeva koronavirusa potvrđeno je širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija primetila je da je trebalo više od tri meseca da se dostigne 100.000 slučajeva širom sveta - ali samo 12 dana da se sledećih 100.000 upiše.

Kina je drugi dan zaredom prijavila da nema novih lokalnih infekcija. No, zabrinutost raste zbog novog talasa uvezenih slučajeva drugdje u regiji: Hong Kong je izvijestio o svom najvećem dnevnom skoku u slučajevima u petak, uključujući mnoge koji su uključivali nedavna putovanja.