NOVE MERE U ITALIJI, MOGUĆNOST UVOĐENJA KARANTINA! Broj umrlih je utrostručen, za 24 sata otkriveno više od 19 hiljada slučajeva zaraze

Za danas se najavljuju nove oštrije mere vlade kako bi se ograničilo širenje koronavirusa.

Ljudi, korona, gužva, građani
Foto: Tanjug/AP

U Italiji se nastavlja trend porasta broja obolelih od korona virusa, a u poslednja 24 časa zabeležena je visoka stopa srmrtnosti, koja je dostigla nivo iz maja.

U Italiji se nastavlja se stabilan rast zaraženih osoba od Kovida-19 i u poslednja 24 sata otkrivena su nova 19.644 slučaja zaraze, piše agencija Ansa.

Broj preminulih od korona virusa je utrostručen u odnosu na prethodni izveštaj i registrovan je u poslednja 24 sata ukupno 151 smrtni sličaj.

Tako visoka smrtnost u jednom danu prethodno je zabeležena samo u maju, kada je pandemija bila na vrhuncu a u Italiji bio na snazi totalni karantin.

U sedištu vlade u Rimu od juče se smenjuju hitni sastanci ministara, predsednika regija i članova naučno-tehničkog komiteta.

Za danas se najavljuju nove oštrije mere vlade kako bi se ograničilo širenje koronavirusa.

Novinari agencije Agi su pročitali predlog mera. Prestaju sa radom bioskopi, pozorišta, fiskulturne sale i bazeni, ograničava se radno vreme restorana, barova i komercijalnih centara, nastava u osnovnim školama se nastavlja u razredima, a za srednje škole se prepručuje održavanje i do 75 odsto nastav onlajn.

Prema pisanju medija, nova naredba vlade je puna “preporuka i uputstava”, a menje se koristi reč zabrana.

Rečnik uredbe je pažljivo biran da bi se izbeglo da nezadovoljstvo građana zbog ukidanja slobode kretanja preraste u proteste na ulicama

Predlog vlade da se restorani zatvaraju u 18 sati, odbili su predsednici regija, jer su oni, poput Vićenca De Luke, prvi na udaru nezadovoljnih građana.

De Luka je najavio uvođenje karatina u regiji Kampanja, ali je nakon nereda u Napulju morao da odustane.

De Luka sada najavljuje da će možda organizovati crvene zone, to jest uvesti oštrije mere u kvartove Napulja, gde se zaraza najviše širi, i gđe je oko 60 odsto zaraženih iz regije Kampanja.

Već nekoliko sedmica Kampanja je među pet regija gde je broj zaraženih najveći i svakodnevno prermašuje 1.000 novih slučajeva.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi