Japan
Tanjug/AP
Japan

Tanjug/AP

Japan, Foto: Tanjug/AP

Ceremonija ustoličenja Naruhita kao 126. cara u najstarijoj naslednoj svetskoj monarhiji predstavlja vrhunac rituala predaje prestola pošto je njegov otac Akihito abdicirao u maju.

Japan

Tanjug/AP

Japan, Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi AP, ceremonija služi da monarhija pridobije podršku javnosti i očuva japansku kulturnu baštinu.

PROČITAJ JOŠ:

To je, takođe, bila prilika i za diplomatske aktivnosti, jer je oko 2.000 gostiju, ukljucujuci i strane državnike, bilo pozvano na ustoličenje novog japanskog cara.

Japan

Tanjug/AP

Princ Naruhito pre ustoličenja, Foto: Tanjug/AP

Među najuglednijim gostima bio je britanski princ Čarls, a od regionalnih žvaničnika prisustvovali su južnokorejski premijer Li Nak-jon i liderka Hongkonga Keri Lam.

Japan

Tanjug/AP

Japan, Foto: Tanjug/AP

Srbiju je na ceremoniji krunisanja cara Naruhita predstavljala premijerka Ana Brnabić, koja se prethodno srela sa japanskim kolegom Šinzom Abeom.

Japan

Tanjug/AP

Vatikanski kardinal na ustoličenju, Foto: Tanjug/AP

Car Naruhito i njegova supruga Masako, nekadašnji diplomata školovana na Harvardu, posetili su tri svetilišta u palati kako bi se poklonili šintoističkim bogovima.

Izrešetan muškarac (36) u Novom Sadu!

AUTOR: Informer/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 21.10.2019. 23:27 Tridesetšestogodišnji M. B, crnogorski državljanin, upucan je iz vatrenog oružja u nogu u Novom Sadu. Foto: Alo!/Dejan Briza Pucnjava se dogodila na uglu ulica Polgar Andraša i Pavleka Miškina, u novosadskom naselju Telep, večeras oko 21.30 časova, kada je Hitna pomoć primila poziv.

U čast krunisanja cara, japanska vlada je proglasila aboliciju za oko 550.000 ljudi koji su osuđeni za manja krivična i prekršajna dela, kao što su saobraćajni prekršaji, prenosi AP.

BONUS VIDEO: