Savet bezbednosti UN
Profimedia
Savet bezbednosti UN

Profimedia

Savet bezbednosti UN, Foto: Profimedia

To je objavilo britansko Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru dodajući da će sednica biti održana već danas, preneo je Rojters.

Opoziciona Laburistička partija je na Tviteru objavila da će britanska premijerka Tereza Mej danas govoriti u parlamentu o trovanju Skripalja.

Britanska premijerka Tereza Mej optužila je u ponedeljak Rusiju da stoji iza napada, a London je dao rok Moskvi do ponoći da objasni kako je nervni gas ruske proizvodnje dospeo u Englesku ili će se u protivnom suočiti sa kontramerama.

Rusija je uputila snažan protest britanskoj ambasadorki u Moskvi Lori Bristou, smatrajući da su te optužbe Londona neosnovane.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da su optužbe koje je Velika Britanija uputila Rusiji za trovanje otrovnim gasom bivšeg špijuna Skripalja i njegove ćerke politička predstava i skretanje pažnje međunarodne zajednice koje Rusija neće dozvoliti.

On je ponovio da nije napravljen napredak u zastoju koji je nastao sa Britanijom zbog trovanja Skripalja, a optužbe Britanije nisu ni snažne ni ozbiljne već su politička predstava koja za cilj ima da skrene pažnju međunarodnoj zajednici, što Rusija neće dozvoliti.

Kako je rekao, ukoliko London pošalje zvaničan zahtev Moskva će na njega odgovoriti u roku od 10 dana.

"Kada zvaničan zahtev u vezi sa Skripaljem bude poslat, mi ćemo, u skladu sa našim obavezama po Konvenciji o hemmijskom oružju, pružiti odgovor kroz 10 dana koji će odgovoriti na zahteve tog međunarodnog dokumenta. Međutim, umesto da nam pošalje zahtev, Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da izvodi političku predstavu", rekao je Lavrov.

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju 4. marta na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, a u kritičnom stanju je i policajac koji se našao na licu mesta kada su oni pronađeni.

Komentari (1)

Zoran Zemun

14.03.2018 15:08

jadan svet kad je u rukama ovih morona....I diplomatija i zdrav razum zahtevaju prvo cinjenice i dokaze da su krivi Rusi, a ne jednoglasno proglasavanje krivca. To se zove provokacija, englezi ocigledno traze kavgu. Najgora od svega je zatucanost zapadnog sveta i javnog mnjenja koje ne zeli da vidi u sta ovakve gluposti vode. Zapad je zaista totalno lobotomizovan