Rusija, zastava
Profimedia
Rusija, zastava

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

"Mi, lideri Velike Britanije, SAD, Nemačke i Francuske, osuđujemo napad na Sergeja i Juliju Skripalj u britanskom Solzberiju 4. marta 2018. godine. To je napad na suverenitet Velike Britanije i svaka država koja to (nervni agens) koristi krši međunarodno pravo i Konvenciju o hemijskom naoružanju. To preti bezbednosti svih nas", navodi se u zajedničkom saopštenju, a prenosi Rojters.

Inače, u tom se saopštenju napominje da je korišćenje vojnog nervnog agensa, kakav je, tvrde, razvijala Rusija, prvo ofanzivno korišćenje nervnog agensa u Evropi još od Drugog svetskog rata.

Četiri države zatražile su od Rusije da u potpunosti obelodani program nervnog agensa "novičok" Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Britanski zvaničnici tvrde da su Skripalj i njegova kćerka otrovani upravo nervnim agensom "novičok", koji zmatraju "sovjetskim izumom".

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, međutim, tvrdi da u Rusiji nikad nisu sprovođeni projekti pod imenom "novičok", a nervni agens koji je korišćen u napadu na Skripalja i njegovu kćerku, kako kaže, možda je proizveden na drugom mestu - na primer u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema njegovim rečima, nervni agens verovatno potiče iz zemalja "koje su dosta radile na takvim supstancama 90-ih godina, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo", prenosi TAS S.

Nebenzja je predložio da Savet bezbednosti izda saopštenje u kojem podržava istragu o slučaju Skripalj, na osnovu Konvencije o zabrani hemijskog oružja, navodi TAS S.

On je takođe istakao da Rusija nije odgovorna za napad na Skripalja, rekavši da je Moskva spremna za zajedničku istragu tog napada sa Velikom Britanijom.

Nebenzja je takođe zatražio materijalne dokaze o slučaju trovanja Skripalja i njegove kćerke.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je u sredu uveče da SAD veruju da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju.

"SAD veruju da je Rusija odgovorna za napad na dvoje ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu vojnim nervnim agensom", rekla je Hejlijeva u sredu na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti, sazvanoj na zahtev Londona.