London
Profimedia
London

Profimedia

Britanci ne dozvoljavaju Rusima pristup Skripalju, Foto: Profimedia

"Tražili smo konzularni pristup Sergeju Skripalju i njegovoj kćerki. Naš zahtev je odbijen, jer britanska strana Skripalja smatra britanskim državljaninom", navodi se u saopštenju ruske ambasade, prenosi Tass.

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u engleskom gradu Solsberiju, 4. marta.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u subotu je ponovila da Rusija demantuje bilo kakvu umešanost u napad na Skripalja i njegovu kćerku, istakavši da Britanija oštro reaguje prema Rusiji zbog toga što je frustrirana vojnim napretkom sirijskih vladinih snaga, koje imaju podršku Rusije.

Istovremeno, Zaharavo je demantovala da postoji nervni agens "novičok", za koji Britanci kažu da je korišćen u napadu na Skripalja, preneo je AP.

Zaharova je rekla da zemlja porekla "novičoka" može biti sama Britanija, odnosno Češka, Slovačka, Švedska ili SAD jer su, kaže, te zemlje krajem 1990-ih godina intenzivno testirale "novičok".

Komentari (3)

sanja

18.03.2018 10:53

Još za vreme Čerčila Britanija je vodila istu pokvarenu politiku, da ne kažem goru reč, tako što nam je nametnula Hitlera i rat, jer je Nemačka htela da napadne Britaniju, a ne nas. I sada rade to isto, da bi pre izbora omalovažili Putina. Ali naišli su na tvrd orah, jer nisu računali na to, da su rusi mnogo inteligentnija nacija od njih.

fradd

18.03.2018 18:24

@sanja - Od čerčila? Vode je još od pre krimskih ratova, gde su ušli na tursku stranu protiv rusije. Još od 18. veka englezi su svesni rasta moći ogromne države sa istoka i od tada je zaustavljanje prodora rusije u evropu ključni prioritet anglo-saksonske spoljne politike, bio i ostao danas kada je vode amerikanci. Da nije toga, mi bi smo se oslobodili turaka 100 godina pre nego što jesmo. Ni mi, ni rusi ne treba da se zavaravamo da će to ikad prestati, dok postoji zapad u ovom obliku.

Nenad

18.03.2018 19:03

Ali ćerka Skripalja je ruska državljanka.