Groblje stradalih od koronavirusa
EPA-EFE/Antonio Lacerda
Groblje stradalih od koronavirusa

EPA-EFE/Antonio Lacerda

Groblje stradalih od koronavirusa, Foto: EPA-EFE/Antonio Lacerda

Putnicima iz Južne Amerike više nije dopušten ulazak u Veliku Britaniju zbog straha od novog soja koronavirusa koja je prvi put identifikovana u Brazilu, piše BBC, a prenosi "Jutarnji list".

Najnoviji soj virusa, zarazniji je od izvornog koji je pokrenuo pandemiju. 

Bojazan naučnika trenutno se fokusira na mali broj novih sojeva koronavirusa - britanski soj postao je dominantan na većem  delu Ostrva i proširio se na više od 50 drugih zemalja, a južnoafrički soj takođe je pronađen u najmanje 20 drugih zemalja, uključujući i Veliku Britaniju.

NOVI SOJEVI

Stručnjaci naglašavaju da to što su se razvili novi sojevi virusa nije nimalo neuobičajeno jer svi virusi mutiraju da bi se širili i napredovali čime nastaju nove kopije.

Sve dosad poznate promene osnovnog virusa imale su mutacije na šiljastom proteinu, tzv. spike proteiNu, delu virusa koji se vezuje za ljudske ćelije.

Kao rezultat tih promena, novi sojevi virusa brže se šire.

JUŽNOAFRIČKI SOJ IMA NAJBITNIJE PROMENE

JužnoafričkI soj virusa ima potencijalno važnije promene u šiljastom proteinu od soja koji se razvio u Velikoj Britaniji. varijante.

Naime, osim što ima jednu od istih mutacija kao i britanska, ima još i dve za koje naučnici smatraju da bi mogle više ometati učinak vakcine. Jedan od njih može pomoći virusu da izbegne delove imunološkog sistema koji se nazivaju antitela.

Brazilski soj virusa pojavio se u julu, a nedavno je otkrivena kod četvoro putnika koji su u Japan stigli iz Brazila. Ima tri ključne mutacije u proteinu zbog čega je sličan južnoafričkoj.

TEŠKO STANJE

Bolnice u brazilskom gradu Manausu došle su do kritične toče kada je reč o lečenju pacijenata od kovida-19, a izvještaji govore o ozbiljnom nedostatku kiseonika i osoblju koje je na granici očaja.

U saveznoj državi Amazon zabilježen je nagli porast broja zaraženih kao i smrtnih slučajeva.

Zdravstveni radnici, koje citiraju lokalni mediji, upozorili su da bi 'mnogi ljudi' mogli umreti zbog nedostatka zaliha i pomoći.

Brazil je zabeležio više od 205.000 smrtnih slučajeva od virusa čime je postao druga najpogođenija zemlja na svetu, iza SAD-a.

Džesem Orleana, iz Instituta za naučno istraživanje Fiokruz-Amazonia, rekla je agenciji AFP da su neke bolnice u Manausu !ostale bez kiseonika", a neki su centri postali "vrsta komore za gušenje" za pacijente.

Koronavirus u Brazilu

EPA/ Joedson Alves

Koronavirus u Brazilu, Foto: EPA/ Joedson Alves

Naučnica je brazilskim medijima rekla da je primala izveštaje s prve linije o "dramatičnim" scenama koje su se odvijale u nekim bolnicama.

Izveštaji u dnevnim novinama Folha de Sao Paulo opisuju osoblje na ivici očaja koji pacijente održavaju živim pomoću ventilacije.

Ovi uznemirujući medijiski izveštaji dolaze usred bojazni od novog soja korona virusa koja je pronađena kod nekoliko putnika koji su stigli u Japan iz regije Amazona.

Felipe Naveka, zamenik direktora za istraživanje u državnoj Fondaciji Osvaldo Kruz, rekao je za BBC da se novi soj razvio odvojeno od onih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, ali da pokazuje neke iste karakteristike

- Neke od ovih mutacija povezane su s povećanim prenosom i to je zabrinjavajuće - rekao je Naveka.

On je zaključio i da naučnici još uvek nemaju podataka o tome koji bi sugerisali da bi postojeća vakcina bila manje efikasnija protiv novog soja. 

Pročitajte još: