Boris Džonson
Profimedia
Boris Džonson

Profimedia

Boris Džonson, Foto: Profimedia

- Ljudi koji se klade protiv Britanije će izgubiti jer ćemo vratiti poverenje u našu demokratiju, ispuniti ponovljena obećanja parlamenta ljudima i izaći iz EU 31. oktobra, nema ako ili ali - istakao je Džonson u prvom premijerskom govoru u Dauning stritu, gde je stigao iz Bakingemske palate nakon što mu je kraljica ponudila mandat da formira vladu.

Pročitajte još:

- Mi ćemo sada ubrzati rad na pripremi. A luke će biti spremne i banke će biti spremne, fabrike će biti spremne i kompanije će biti spremne i bolnice će biti spremne i naš zadivljujući prehrambeni i poljoprivredni sektor će biti spremni i čekaće da nastave sa prodajom još više, ne samo ovde već i širom sveta - rekao je Džonson.

Iako danas gradim veliki tim muškaraca i žena, ja ću preuzeti ličnu odgovornost za promene koje želim da vidim, rekao je on.

- I ne zaboravite da u slučaju nepostizanja dogovora, imaćemo dodatnih 39 milijardi funti - rekao je novi britanski premijer.

Boris Džonson

AP/Frank Augstein

Boris Džonson, Foto: AP/Frank Augstein

Džonson je odao počast jačini i strpljenju svoje prethodnice Tereze Mej i rekao da je uprkos svim njenim naporima postalo jasno da postoje pesimisti i u zemlji i inostranstvu koji razmišljaju nakon tri godine da je Britanija postala zatvorenik starih argumenata iz 2016. godine i da nije u stanju da ispoštuje demokratski mandat.

- Ja stojim pred vama danas da bih rekao Britancima da su ti kritičari pogrešili - zaključio je Džonson.

Podsetimo, Džonson je bio protiv NATO bombardovanja SRJ i posetio je Srbiju 1999. godine.

Bonus video

Ramuš Haradinaj će biti osuđen na doživotnu robiju?!