Boris Džonson aktivira "nuklearnu" opciju i izvodi vojsku na ulice Velike Britanije

Situacija sa koronom nije dobra.

Boris Džonson
Boris Džonson, Foto: Tanjug / AP

Zbog loše epidemiološke situacije u Engleskoj, britanski premijer Boris Džonson spreman je da uvede nove mere kojih se svi Englezi moraju pridržavati. 

Broj novih slučajeva korona virusa u Velikoj Britaniji se udvostručuje približno svakih sedam dana, a ako se taj trend nastavi, sredinom oktobra će dostići oko 50.000 dnevno, upozorio je juče glavni naučni savetnik britanske vlade Patrik Valans.

Britanski premijer Boris Džonson objavio je danas novi paket strožih mera kako bi se zaustavilo širenje virusa kovid-19, ističući da će vlada proširiti upotrebu maski i pojačati takozvano pravilo šest.

Džonson je u obraćanju parlamentu rekao da želi da izbalansira jače mere sa svakodnevnim životom i očuva prodavnice što duže otvorene, prenosi Rojters.

Kako je rekao, sva pravila važe za sve četiri nacije Velike Britanije.

Britanski premijer naveo je da će nove mere važiti najverovatnije narednih šest meseci i upozorio građane da ne budu samouvereni, prenosi Gardijan.

- Nakon šest meseci, mnogi misle da su imuni na virus, ali taj stav predstavlja opasnost - rekao je Džonson.

Među novim merama je i obavezno nošenje maski, koje će se, ukoliko se prekrši kažnjavati sa 200 funti, pabovi i restorani radiće do 22 sata i nudiće samo sedenje za stolovima, maske će biti obavezne da se nose i u taksi vozilima.

Takođe, Džonson je rekao da će jedna od obaveza biti i da se na poslu uvedu obavezne zaštitne mere, a uvodi se i pravilo broj šest po kome će venčanjima moći da prisustvuje najviše 15 osoba i ta mera počeće da važi od ponedeljka.

Džonson je, takođe, firmama preporučio rad od kuće.

U međuvremenu on razmatra još neke mere.

Kako piš "Gardijan" razmatra se nametanje kratkoročnih ograničenja širom Engleske, što bi moglo uključivati zatvaranje pabova i restorana, kako bi se stvorio "prostor za disanje" u borbi protiv korona virusa.

Vladini izvori potvrdili su da su u premijerovom kabinetu u toku "aktivne diskusije" o tome kako najbolje odgovoriti na nagli porast slučajeva, koji su se udvostručili svakih sedam do osam dana.

Jedna od opcija koja se razmatra, a koja je bila među onima o kojima je raspravljala Naučna savetodavna grupa za hitne slučajeve (Sage), jeste kratak period, možda dve nedelje, novih pravila širom Engleske. Vladini izvori porekli su da bi to predstavljalo drugu nacionalnu blokadu, za koju je premijer više puta rekao da želi da je izbegne, opisujući je kao "nuklearnu" opciju.

Prema pojedinim informacijama Engleska je u sprovođenje mera spremna da uključi vojsku i policiju.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi