POTREBNO JE MANJE OKLEVATI Borel: Neko će uvek biti nezadovoljan stanjem Kosova

"Menjanje metode ne znači menjanje konačnog cilja koji, za mene, ostaje isti, ali razumem razočaranje s obe strane", dodao je on.

Džozef Borel
Džozef Borel, Foto: Tanjug/AP

“Uvek sam kao Španac smatrao da je bila velika greška što nismo uspeli sprečiti imploziju Jugoslavije i jugoslovenske ratove, koji su među istorijski najgorim događajima u Evropi, sa više od 150 hiljada ubijenih”, izjavio je novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Džozef Borel.

Uz napomenu da ne želi premotavati istoriju, on je dodao da bi u sadašnjoj situaciji zemlje bivše Jugoslavija trebalo da imaju evropsku perspektivu, ali da ne zna koliko će im za to trebati.

Pročitajte još

Potrebno je da prilagodimo evropske metode i mehanizme i manje oklevamo kako bismo bili efektivniji u okvirima balkanskog problema, na čemu ću raditi sa svojim kolegama, naglasio je Borel.

Upitan kako prevazići zastoj u pregovorima Beograda i Prištine, Borel je rekao da će, čim se formira kosovska vlada posetiti Kosovo, gde nikada nije bio.

“Posetiću i Srbiju, u kojoj sam već nekoliko puta bio, kako bih razgovarao s obe strane o novom pristupu rešavanja problema na Balkanu, što je za nas jedan od prioriteta”, naglasio je on.

Upitan da li je problem to što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova odgovio je: “Ne, zašto bi to bio problem?”. “Ne delujem u tom pogledu kao španski ministar, jer preuzimam druge dužnosti. Razumem da ljudi zaključuju da ako moja zemlja ne priznaje Kosovo, Kosovari me neće voleti. Zamislite, s druge strane, da dolazim iz zemlje koja priznaje Kosovo. U tom bi slučaju smatrali da Srbi neće biti zadovoljni mnome. Postoji određena asimetrija. Priznajem Kosovo, neko je nezadovoljan. Ne priznajem Kosovo, neko drugi je nezadovoljan”, izjavio je Borel.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi