Špijun
Profimedia
Špijun

Profimedia

Špijun, Foto: Profimedia

Britanska policija je saopštila da su dve osobe - muškarac (66) i žena (33) - nađene u nesvesnom stanju juče na klupi u tržnom centru u gradu Salisberiju, 145 kilometara zapadno od Londona, a sada su na lečenju na odeljenju intenzivne nege nakon sumnje da su bili izloženi "nepoznatoj supstanci" i u kritičnom su stanju.

O ovom incidentu ne istražuje antiteroristička policija, ali su u lokalnoj policiji rekli da su "otvorenog uma" kad je reč o njegovom uzroku, javlja Rojters.

AP navodi da je ovaj slučaj odmah podsetio na trovanje bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka, koji je preminuo nakon što je popio radioaktivni čaj u londonskom hotelu 2006. godine.

Američka agencija napominje da je, u izveštaju objavljenom 2016, britanski sudija napisao da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno odobrio Litvinjenkovo ubistvo koje su izvele ruske bezbednosne službe.

Skripal (66), bivši pukovnik ruske vojno-obaveštajne službe, penzionisan je 1999, a potom je radio u Ministarstvu spoljnih poslova do 2003, nakon čega se bavio biznisom.

Godine 2006, osuđen je u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe.

Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD, nakon čega se sklonio u Britaniju, navodi britanski medijski servis.

Posle hapšenja 2004. godine u Moskvi, Skripal je priznao da ga je 1995. angažovala britanska obaveštajna služba i rekao je da je pružao toj službi informacije o ruskim obaveštajcima u Evropi, za šta je dobio više od 100.000 dolara, navodi AP.

Ruska bezbednosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo da radi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci i da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne, prenosi Bi-Bi-Si.

Komentari (4)

Čiča Gliša

06.03.2018 00:57

Ko god neprijatelju izda svoj narod i svoju zemlju, ne zaslužuje bolju sudbinu.

Hercules Poirot

06.03.2018 08:36

@Čiča Gliša - E moj Čiča Glišo, kad bi samo znao koliko vodećih ljudi ove zemlje saradjuje sa stranim službama... Skoro da nema ni jednog koji je nedužan u tom pogledu... Mada, u isto vreme rade i za našu službu pa su, kao, time pokriveni...

nm

06.03.2018 01:08

bond...dzems bond

Цицка

06.03.2018 08:22

Код нас по таквим питањима можеш да радиш шта хоћеш још си и награђен после свега, само од кога награђен !!!. Зато што си награђен зато се тако и ради а да си кажњен можда би било боље . наши су погрешно схватили демократију нарочито по питању криминала . Криминалци свих фела се или не осуђују или су пресуде минималне .