Donald Tramp
Tanjug
Donald Tramp

Tanjug

Donald Tramp, Foto: Tanjug

General Matis nije u kontaktu sa onim što se zaista događa u američkim gradovima ili namerno ignoriše nasilje i bezakonje koje se tamo dešava poslednjih dana, odgovorio je portparol Bele kuće Hogan Gidlej.

"Očigledno je da general nema pojma šta se dešava u američkim gradovima, ili je, što je još gore, to prećutao", rekao je Gidlej, obraćajući se novinarima u četvrtak.

Primedbe portparola dolaze usled oštrih komentara Matisa u Atlantiku u sredu u kojima je optužio predsednika da se "nije ni pretvarao da pokušava" da ujedini američki narod tokom njegovog mandata i rekao da se danas vide podele kao "posledice tri godine bez zrelog vođstva" u Beloj kući.

"Kada sam se pridružio vojsci, pre nekih 50 godina, položio sam zakletvu da ću podržati i braniti Ustav. Nikada nisam sanjao da će trupama koje daju istu zakletvu narediti pod bilo kojim okolnostima da krše ustavna prava svojih sugrađana – a još manje da će pružiti bizarnu foto scenu izabranom glavnom komandantu, uz vojno rukovodstvo koje stoji uz njega" dodao je Matis, pozivajući se na nasilno rasterivanje demonstranata u Vašingtonu, radi Trampove fotografije ispred Crkve svetog Džona, dvestogodišnje znamenitosti Vašingtona, koju su pobunjenici uništili i zapalili.

Tramp je uzvratio Matisu u nizu tvitova, sugerišući da je „verovatno jedina stvar koju Barak Obama i ja imamo zajedničko to da smo obojica imali čast otpustiti Matisa, najcenjenijeg generala na svetu“. Optužujući šefa Pentagona da nije uspeo u zadacima koje mu je dodelio, Tramp je dodao da mu je "drago" što više ne radi u njegovoj administraciji. Matis je napustio svoje mesto u Pentagonu u januaru 2019. godine, nakon što je Tramp objavio planove za povlačenje američkih trupa iz Sirije.