Kapitol hil, Kongres SAD
Tanjug/AP
Kapitol hil, Kongres SAD

Tanjug/AP

Kapitol hil, Kongres SAD, Foto: Tanjug/AP

Kako navodi Dojče vele, sa Instagrama su nestajale objave koje pominju iranskog generala Kasima Sulejmanija nakon što ga je američka vojska ubila u Iraku u napadu bespilotnom letelicom.

Iranski strucnjak za digitalno pravo Amir Rašidi kaže da je Instagram bio "jedina platforma na kojoj smo mogli slobodno da se izražavamo“.

"Sada nas i Instagram cenzuriše", napominje Rašidi.

Oko 24 miliona Iranaca koristi Instagram, mrežu koja ostatku sveta služi prevashodno za deljenje fotografija, a u Iranu ima politicku težinu pošto je vlada blokirala Fejsbuk i Tviter.

Međutim, objašnjava Dojče vele, sada se brišu unosi ne samo privatnih korisnika, novinara i aktivista za ljudska prava već i medija i novinskih agencija.

General Kasem Sulejmani

AP/Tanjug

General Kasem Sulejmani, Foto: AP/Tanjug

Međunarodna federacija novinara (IFJ) tvrdi da je Instagram ukinuo profile petnaest iranskih novinara.

Koncern Fejsbuk, kojem pripada i Instagram, saopštio je da je brisanje sadržaja u kojima se pominje general Sulejmani u skladu sa američkim sankcijama protiv Irana.

Američki predsednik Donald Tramp je još u aprilu prošle godine ponovio da je iranska Revolucionarna garda iz ugla SAD "teroristicka organizacija“, a Instagram je tada obrisao profile više članova Garde, medu njima i samog generala Sulejmanija.

Sada su, međutim, na udaru cenzure svi koji pomenu Sulejmanija - oni koji za njim žale i oni koji samo informišu o stanju u zemlji, ističe Dojče vele.

"U vreme kada iranskim građanima treba pristup informacijama, nedopustivo je da Instagram cenzuriše iranske medije, novinare i druge korisnike“, kaže Entoni Belandžer, generalni sekretar Međunarodne federacije novinara.

General Kasem Sulejmani

AP/Tanjug

General Kasem Sulejmani, Foto: AP/Tanjug

Međutim, kako navodi nemacki stručnjak za zaštitu podataka i sudija upravnog suda Malte Engeler, američke platforme pod uticajem politike iz Vašingtona "odlučuju, ako treba, i protiv slobode govora".

"Platforme rizikuju ukoliko ostave neke objave - ali ništa ne rizikuju ako ih obrišu“, rekao je Engeler za DW.

Zato, prema njegovim rečima, ljudi u Instagramu radije brišu i bezazlene postove.

Engeler je dodao da time nastaje opasnost od takozvanog "ćilling efekta", odnosno "pada spremnosti da se javno izrazi mišljenje".

Tako bi, zaključuje Dojče vele, korisnici Instagrama u Iranu mogli dvaput da razmisle pre nego što nešto napišu, u strahu da bi mogli da ostanu bez pristupa ovoj društvenoj mreži.

Komentari (1)

how yes no

18.01.2020 19:08

Što se čude, pa to je izvorni oblik zapadne slobode govora i nezavisnog informisanja...onog što im odgovara, sve ostalo se briše ili zabranjuje....demokratski.