Putinov automobil
Privatna arhiva
Putinov automobil

Privatna arhiva

Putinov automobil, Foto: Privatna arhiva

Čuveni automobil trenutno je parkiran ispred ulaza u Palatu Srbije.

Radi se o automobilu "aurus senat" serija "kortež", a u njegovom neposrednom okruženju je pedesetak pripadnika ruske Federalne službe obezbeđenja.

PROČITAJ JOŠ:

Putin u Srbiji ima standardna tri prstena obezbeđenja.

Neposredno oko ruskog predsednika biće isključivo njegovo obezbeđenje. Kako saznajemo njih pedesetak, koji su praktično i prva i poslednja linija odbrane. Putinovo obezbeđenje su pripadnici Federalne službe obezbeđenja (FSO), svi imaju do 35 godina i prema strogim propisima FSO visoki su između 175 i 190 centimetara, teški između 75 i 90 kilograma. FSO od oružja koristi pištolj "grjuza", ali i protivtenkovske granate, kao i raketni sistem "osa". Ova služba, o kojoj se podaci drže u strogoj tajnosti, direktno odgovara Putinu. Njihove operacije su nepoznate javnosti, a nastali su iz nekadašnjeg Devetog odeljenja sovjetske tajne službe KGB.

Putinov automobil

Privatna arhiva

Putinov automobil, Foto: Privatna arhiva

Poslednjih dana u medijima je navođeno da sa Putinom dolazi oko 250 specijalaca. Činjenica je da ukupan broj nije precizno poznat ni ovdašnjim organima, ali kako Putin dolazi u prijateljsku državu, spekuliše se da je reč o manjem broju pripadnika ruskih službi.

"Zver" pravljena specijalno za Putina

U Beogradu je i njegov automobil takozvana "zver". Model "aurus senat" serija "kortež" pravljena je specijalno za Putina. Dok ostali blindirani automobili koji izađu iz fabrike mogu imati najviše sedam plus bezbednosni sistem, Putinov automobil premašuje sve do sada napravljene. To je specijalno blindirano vozilo i smatra se najboljim u svetu. Otporan je na napade iz vazduha, bojne otrove, a prilagođen i da izdrži pod vodom.

PROČITAJ JOŠ:

Kada je reč o srpskim snagama, biće angažovani bukvalno svi rodovi. Po celom gradu biće raspoređeno oko 5.000 pripadnika domaćih snaga i bezbednosnih službi. Glavni nosioci obezbeđenja su Žandarmerija, "Saj", "Kobre", BIA i VBA. MUP je zadužen za fizičko-tehničko obezbeđenje, a BIA za kontraobaveštajnu bezbednost ruskog predsednika.

U različitim delovima grada trase kretanja ruskog gosta, koja se krije, biće obezbeđena i sa snajperistima Žandarmerije, Vojske, ali i Rusa. Kako saznajemo, biće četrdesetak snajperista.

Ruska služba FSO od 50.000 ljudi

Ruska služba FSO, prema nekim procenama, broji oko 50.000 pripadnika. Pripadnici FSO obezbeđuju i druge bitne ličnosti Rusije. Prema nikad dokazanim navodima među njima je i Putinov dvojnik. Jedan od ruskih novinara je izjavio da i kada izgleda da Putin sam nonšalantno šeta u tom trenutku ga posmatra i prati stotinu ljudi iz obezbeđenja.

Putinov automobil

Privatna arhiva

Putinov automobil, Foto: Privatna arhiva

"Putinomobil" u masovnoj proizvodnji

Jedna od poslednjih vesti krajem prošle godine bila je da počinje masovna proizvodnja nove ruske limuzine "aurus". Proizvodnja počinje u istočnom ruskom regionu Tatarstanu, a prva vozila će sa proizvodne linije sići 2020. Rukovodilac Centra za računarski inženjering Aleksej Borovkov, koji je učestvovao u izradi projekta "Kortež", rekao je da se strane zemlje interesuju za "Putinomobil" i da smatra da je to pre svega zbog činjenice da je "Putin pokazivao automobil lideru Arapskih Emirata, pozvao ga da sedne u auto..., a tamo mnogi imaju mnogo para"...