Policija tuče ljude u Minsku
AP/Tanjug
Policija tuče ljude u Minsku

AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

„Jedan od pritvorenika iznajmio je sobu na 17. spratu hotela „Belorusija“. Odatle je i koordinisao akcije. On je kontrolisao akcije trojice podređenih, koji su dalje rukovodili stotinama ljudi“, navodi se u saopštenju televizije na Telegramu.

Minsk, Belorusija

AP/Tanjug

Minsk, Belorusija, Foto: AP/Tanjug

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Minsk, Belorusija

AP/Tanjug

Minsk, Belorusija, Foto: AP/Tanjug

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice, a masovni neodobreni protesti nastavljaju se treći dan. Najteža situacija je u glavnom gradu Minsku gde demonstranti prave barikade i odbijaju da se raziđu. Za razbijanje demonstranata, snage bezbednosti koriste vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani. Privedeno je oko pet hiljada ljudi.

Komentari (1)

Perica

12.08.2020 12:14

Ma mogu oni da protestuju koliko hoće. Lukašenko je izbore dobio i to je realnost. Manjina da vlada nad većinom nikada to je samo u Srbiji moglo zato od petog oktobra naovamo plaćamo danak zbog ulične demokratije.