Porodilište
Tanjug/Dragan Kujundžić
Porodilište

Tanjug/Dragan Kujundžić

Porodilište, ilustracija Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Beba srpsko-rumunskog bračnog para umrla je u majčinoj utrobi, jer su zaposleni u bolnici "Mater Dej" na Malti bili više zabrinuti za rešavanje pitanja plaćanja za oca koji je Srbin, odnosno nije sa teritorije EU, tvrdi bračni par, a prenose tamošnji mediji.

London

Printscreen

Roditelji preminule bebe, otac Srbin i majka Rumunka, tužili su osoblje ove bolnice, istakavši da za vreme trudnoće majka nije imala nikakvih problema, a da je u bolnicu na porođaj došla ranije ovog meseca.

Međutim, beba je umrla u majčinoj utrobi zbog nedostatka profesionalne razboritosti, marljivosti i brige osoblja bolnice i vlasti, direktno ili indirektno odgovornih za takve lekare i medicinske sestre, tvrdi bračni par.

 

Princ Vilijam i Kejt Midlton

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Takođe su istakli da je majka, kao državljanin Evropske unije, nosilac evropske kartice zdravstvenog osiguranja kojom stiče pravo na besplatan medicinski tretman ili smanjenu naknadu u slučaju hitne pomoći u javnim bolnicama, piše "Times of Malta".

Ipak, dodali su da je bolničko osoblje, kako se činilo, bilo više zabrinuto kako će otac koji nije iz EU platiti medicinske usluge u državnoj bolnici. Zanemarili su pritom sam porođaj usled čega se, prema navodima, zbog odugovlačenja lekara iskomplikovala situacija, a beba je umrla i pre nego što je ugledala svet.

Pročitajte još:

Tužbu su podneli protiv generalnog direktora zdravstvenih službi, glavnog vladinog medicinskog službenika, premijera, ministra zdravlja, njegovog stalnog sekretara, izvršnog direktora u bolnici "Mater Dej", direktora (službe za negu) i glavnog tužioca.

Zatraženo je da u roku od 15 dana isplate roditeljima odštetu, uz zadržavanje prava na daljnje pravne radnje.

 

Avion

Tanjug/AP

Advokati Natalino Karuana de Brinkat i Ivan Mifsud potpisali su tužbu.