Bašar al Asad
Printscreen/Youtube
Bašar al Asad

Printscreen/Youtube

Bašar al Asad, Foto: Printscreen/Youtube

Sirijski rat, koji traje kao oba svetska rata zajedno i koji je ušao u desetu godinu i odneo više od pola miliona života, raselio više od 6 miliona ljudi i prema procenama, napravio štetu sirijskoj ekonomiji u vrednosti od oko 630 milijardi dolara, doveo je na rub siromaštva i gladi čak 90 posto Sirijaca.

Pročitajte još:

Gotovo svaki drugi stanovnik Sirije na spavanje odlazi gladan!

Sirijska vojska

Youtube/Printscreen

Sirijska vojska, Foto: Youtube/Printscreen
Donald Tramp

Ilustracija

Donald Tramp, Foto: Ilustracija

U Siriji, koja je do pre rata imala najjaču ekonomiju u regiji, bila jedina zemlja koja nije imala ni dolara spoljnog duga i koja je proizvodila dovoljno hrane za sopstvene potrebe i bila čak i veliki regionalni izvoznik, u poslednjih godinu dana broj onih koji nemaju sigurnu opskrbu hranom porastao je za gotovo milion i po pa ih je sada ukupno više od 9 miliona.

Sirijska vojska

Youtube/Printscreen

Sirijska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Vrednost sirijske funte u poslednjih šest meseci pala je više nego u devet godina rata, a cene rastu. U ruralnim delovima Damaska dosegle su vrtoglave nivoe, osobito cene mleka i mlečnih proizvoda.

- Siriji preti nezabeležena nestašica hrane. Cene osnovnih namirnica dosegle su najviše nivoe od početka razornog rata, za manje od godinu dana skočile su više od 200 posto - rekla je Elizabet Birs, portparol UN-ovog Svetskog programa za hranu.

Preporučujemo: