Džo Bajden
Foto: EPA/Printskrin/Alo ilustra
Džo Bajden

Foto: EPA/Printskrin/Alo ilustra

Džo Bajden, Foto: Foto: EPA/Printskrin/Alo ilustra

To predstavlja napredak u međunarodnim naporima da se suspenduju patentna pravila dok pandemija besni u Indiji i Južnoj Americi.

SAD su bile glavni protivnik predloga Svetske trgovinske organizacije (WTO) da se obustavi zaštita intelektualne svojine u nastojanju da se pojača proizvodnja vakcina.

Predsednik Bajden bio je, međutim, pod sve većim pritiskom da podrži taj predlog, uključujući i brojne demokrate u Kongresu.

Ketrin Tai, trgovinska predstavnica Sjedinjenih Država, objavila je stav administracije, prenosi AP.

"Ovo je globalna zdravstvena kriza, a vanredne okolnosti pandemije koronavirusa zahtevaju vanredne mere", kazala je ona i dodala da administracija snažno veruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali u cilju okončanja pandemije podržava odricanje od te zaštite za vakcine protiv kovida-19.

Tai je kazala da će SAD učestvovati u pregovorima u vezi sa tim pitanjem u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, dodavši da će ti pregovori potrajati s obzirom na prirodu institucije i složenost pitanja.

Ukoliko se u okviru Svetske trgovinske organizacije postigne konsenzus, patenti vakcina biće dostupni za korišćenje drugim proizvođačima od čega bi najviše mogla da profitira Indija, koja je trenutno teško pogođena drugim talasom pandemije.