Džo Bajden i Si Đinping
Tanjug/AP
Džo Bajden i Si Đinping

Tanjug/AP

Džo Bajden i Si Đinping, Foto: Tanjug/AP

- Američki predsednik je preneo kineskom lideru svoju zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava Pekinga, u Hongkongu , Sinđijangu i zbog kineske politike prema Tajvanu - navodi se u saopštenju Bele kuće povodom prvog sastanka dva lidera, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je kinesko ministarstvo spoljnih poslova povodom ovog sastanka saopštilo da je predsednik Si poručio Bajdenu da bi dalja konfrontacija vodila u katastrofu i da bi dve strane trebale da uspostave mehanizme za prevazilaženje svih nesporazuma.

Kineski lider je takođe zadržao čvrst stav u vezi Hongkonga, pokrajine Sinđijang i Tajvana, za koje je Si rekao američkom predsedniku da su pitanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine, za koje se nada da će im Sjedinjene Države pristupati oprezno.

To je bio prvi zvanični telefonski razgovor dva predsednika otkako je kineski lider razgovarao sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom u martu prošle godine, od tada su odnosi dve zemlje došli na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija, a Tramp je za pandemiju KOVID-19 direktno optužio Kinu.

Kineski zvaničnici izražavaju umereni optimizam da će se bilateralni odnosi dve zemlje poboljšati za vreme administracije Bajdena i pozivaju Vašington da u spornim pitanjima postigne kompromis sa Pekingom, navodi agencija.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: