Džo Bajden
Foto: EPA/Printskrin/Alo ilustra
Džo Bajden

Foto: EPA/Printskrin/Alo ilustra

Džo Bajden, Foto: Foto: EPA/Printskrin/Alo ilustra

Bela kuća je ocenila da je reč o prvom koraku na suzbijanju masovnih pucnjava, nasilja u lokalnim zajednicama i samoubistava, preneo je Glas Amerike.

"To što veliki broj ljudi umire svakog dana u Americi od oružanog nasilja je mrlja na karakteru naše nacije", rekao je Bajden u četvrtak tokom obraćanja u Beloj kući, u prisustvu članova porodica žrtava oružanog nasilja.

Među najavljenim merama je propis Sekretarijata za pravosuđe čiji cilj je da se zaustavi trgovina oružjem koje nema serijske brojeve i kojem policija zbog toga može teško da uđe u trag, ako se koristi tokom nekog krivičnog dela.

Sekretarijat planira i da objavi obrazac za zakone koji članovima porodica i organima za sprovođenje zakona omogućavaju da od suda zatraže da privremeno ograniči pristup oružju za osobe za koje se smatra da su opasne po sebe ili druge. Obrazac bi trebalo da pojedinačnim državama bude polazna tačka da usvoje svoje verzije zakona.

Nove mere takođe obuhvataju godišnji izveštaj o trgovini vatrenim oružjem i niz akcija protiv nasilja u lokalnim zajednicama.

Bajden je rekao i da će oružano nasilje biti prioritet sekretara za pravosuđe, koji je istakao da "nema iluziju o tome koliko je teško rešiti taj problem" i naglasio potrebu da se "uloži kolektivni napor da se osigura da kriminalci nemaju pristup oružju i da se spasu životi".

Novi pokušaj da se donesu mere za suzbijanje oružanog nasilja preduzet je nakon niza masovnih pucnjava u SAD ove godine, uključujući i prošlomesečnu u Koloradu gde je poginulo 10 osoba, kao i ubistvo osam osoba u Atlanti.

PROČITAJTE JOŠ: