AMERIKA TONE Bajden se suočava sa istorijskom krizom!

Džanet Jelen biće prva ministarka finansija u istoriji SAD, pošto je izabrani predsednik Džo Bajden odlučio da ona stupi na funkciju posle 20. januara, za kada je zakazana inauguracija

Džo Bajden
Džo Bajden, Foto: AP Photo/Alex Brandon

Bajden je u utorak predstavio ekonomski tim, koji će, osim Jelen, činiti Voli Adejemo (zamenik ministarke), Nira Tanden (direktorka za Menadžment i budžet), Sesilija Rouz (direktorka Veća ekonomskih savetnika), Heder Buši (član Veća ekonomskih savetnika) i Džared Bernštajn (član Većaekonomskih savetnika).

Jelen je na promociji rekla da se SAD susreću sa istorijskom krizom i da ekonomski pad zahteva hitnu akciju kako bi se obrnule stvari.

"U Americi se odigrava tragedija i vrlo je bitno da reagujemo hitno. Ako ne reagujemo, doći će do još veće propasti", rekla je ona.

Ranije u toku dana Stiven Mnućin je apelovao na Senat da podrži sa 300 milijardi dolara manje firme, kako se ne bi ugasile usred ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa.

"Male firme ne mogu da čekaju još dva ili tri meseca za pomoć", rekao je Mnućin.

Rojters dodaje da je u međuvremenu grupa poslanika iz Demokratske i Republikanske partije predložila pomoć od 908 milijardi dolara.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel je rekao da je razgovarao sa kolegama iz Republikanske stranke raspitujući se da li će predsednik Donald Tramp biti voljan da potpiše zakon o pomoći tokom preostalih nekoliko nedelja koliko će biti na čelu države.

"Mislim da svi znamo da će posle prve godine najverovatnije biti govora o nekom dodatnom paketu, ne znam još o kojoj sumi se radi, koju će predložiti Bajdenova administracija", rekao je Mekonel.

Još nije jasno da li će Jelen biti glavni pregovarač po pitanju ekonomske pomoći zbog korona virusa, a tu ulogu je imao Mnućin u Trampovoj administraciji kada je razgovarao sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi