Džo Bajden
EPA/ Anna Moneymaker
Džo Bajden

EPA/ Anna Moneymaker

Džo Bajden, Foto: EPA/ Anna Moneymaker

Bajden je u telefonskom razgovoru sa fon der Lajen naglasio da podržava Evropsku uniju i da je posvećen poboljšanju i oživljavanju partnerstva između SAD i EU, navodi se u saopštenju iz Bele kuće i dodaje da su se lideri saglasili da četiri meseca suspenduju tarife povezane sa sporovima u Svetskoj trgovinskog organizaciji i da rade na njihovom rešavanju, prenosi Glas Amerike.

"Lideri su razgovarali o značaju bliske saradnje SAD i EU na suzbijanju pandemije Kovida 19 i jačanju bezbednosti globalng zdravlja, postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, rešavanju klimatskih promena i snaženju demokratije. Takođe su se saglasili da se koordinišu u pogledu pitanja od zajedničkog interesa, među kojima su Kina, Rusija, Belorusija, Ukrajina i Zapadni Balkan", zaključuje se u saopštenju.

Ursula von der Lejen, Ursula gon der Lejen,

EPA/Francisco Seco

Ursula von der Lejen, Ursula gon der Lejen, , Foto: EPA/Francisco Seco

Bajden je od preuzimanja dužnosti predsednika najavio obnavljanje odnosa sa evropskim partnerima i povratak multilateralnoj diplomatiji.

U nedavnom intervjuu za Glas Amerike, zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Moli Montgomeri poručila je su Sjedinjene Države posvećene saradnji sa Evropskom unijom, naročito kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine.