Džozef Bajden
Tanjug/AP
Džozef Bajden

Tanjug/AP

Džozef Bajden, Foto: Tanjug/AP

Sastav tog tima signalizira preokret u odnosu na politiku "Prvo Amerika" Trampove administracije i povratak američkom angažmanu na globalnoj sceni, prenosi Glas Amerike.

Predstavljajući saradnike, na skupu u Vilmingtonu u državi Delavar, Bajden je izneo viziju spoljne politike zasnovane na američkom preuzimanju uloge globalnog lidera i jačanju saveza u azijsko-pacifičkom regionu, navodi VOA pozivajući se na agenciju AP.

Izjavio je da Amerika "neće učestvovati u nepotrebnim konfliktima", a ocenio je da će njegov izbor Entonija Blinkena za državnog sekretara "obnoviti moral u Stejt departmentu i poverenje u njegovu ulogu".

Da li će Bajden započeti novi rat?

 

Bajden je počeo da imenuje članove svog kabineta i druge visoke zvaničnike i obećao da će nova administracija reflektovati raznolikost američkog naroda.

Bajden je dosad imenovao Entonija Blinkena (58 godina, državni sekretar), Alehandra Majorkasa (60, sekretar za unutrašnju bezbednost), Lindu Tomas Grinfild (68, ambasadorka u UN).

Tu je i Džon Keri (76), bivši potpredsednik SAD, koji će biti specijalni izaslanik za klimatske promene.

Bela kuća

Printscreen

Bela kuća, Foto: Printscreen

Evril Hejns (51) će biti direktorka bezbednosnih službi, a Džejk Saliven (45) savetnik za nacionalnu bezbednost.

Bivša šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen biće kandidatkinja za sekretarku za finansije, a ukoliko bude izabrana, bila bi prva žena na tom položaju.

Bajdenove nominacije moraće da prođu i progresivno krilo Demokratske stranke, kao i Senat koji i dalje kontrolišu republikanci, a čija će se krajnja većina odlučivati na izborima u Džordžiji 2021.

Bajden je izrazio nadu da će Senat brzo potvrditi njegove kandidate.